Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Peste o mie de hectare de teren agricol din Goteşti au fost inundate din cauza ploilor abundente

30 mar. 2015,, 17:00   Societate
3103 2
Foto: meteo.md
Peste o mie de hectare de teren agricol din raionul Cantemir au ajuns sub ape sau nu pot fi lucrate din cauza precipitaţiilor abundente.

Solicitat de "Infotag", primarului satului Goteşti, Panainte Chicicov, a relatat că satul şi locuitorii sînt într-o situaţie dezastruoasă, iar din partea autorităţilor centrale deocamdată nu a fost acordat sprijin.

"Din 2,1 mii ha de teren, 563 ha sînt sub apă, iar 450 ha, din cauza apelor subterane, nu pot fi folosite pentru lucrări agricole. Staţia de pompare este nefuncţională, astfel pomparea apei şi curăţarea canalelor nu este posibilă", a spus el.

Potrivit primarului, pe parcursul ultimilor şase ani el de repetate ori s-a adresat organelor centrale pentru a sprijini localitatea, însă nu au urmat rezultate.

"După inundaţiile din 2010 ne adresăm periodic Parlamentului, Guvernului şi Ministerului Mediului. Acum avem nevoie de circa 400 de mii de lei pentru curăţarea terenurilor agricole, acoperite cu mîl", a spus Chicicov.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru administraţie publică, dezvoltare regională, mediul înconjurător şi schimbări climaterice, Elena Bondarenco, a relatat că acest subiect este discutat de deputaţi.

"Planificăm să plecăm la Goteşti săptămîna aceasta, pentru a ne informa despre situaţie şi să luăm măsurile necesare. În zilele următoare, în Parlament va ajunge proiectul bugetului pentru 2015 şi, posibil, va fi luată decizia de a aloca resurse pentru lupta cu inundaţiile", a spus deputatul.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, de asemenea, au relatat că planifică să discute în curînd situaţia din sudul ţării.

"Deocamdată este prematur de vorbit despre ajutorul din partea Ministerului, însă vom vedea ce vom putea face pentru agricultori, care au suferit pierderi din cauza ploilor", a spus viceministrul Vlad Loghin.

Guvernul şi Ministerul de profil în continuu amintesc agricultorilor despre necesitatea de a asigura riscurile agricole şi chiar propune subvenţionare în acest subiect, însă fermierii nu o fac, motivînd prin lipsa de resurse.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?