X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

BM va acorda $12 milioane fermierilor care au suferit din cauza embargoului

30 mar. 2015,, 14:00   Economie
2347 0
Foto: infosmi.net
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a ajuns la un acord cu Banca Mondială, care va acorda $12 milioane pentru sprijinirea agricultorilor care au suferit din cauza interdicţiei de a importa mărfuri în Rusia în toamna anului 2014.

Viceministrul Agriculturii Vlad Loghin a relatat pentru "Infotag" că compensaţii vor primi pomicultorii şi viticultorii.

"BM va acorda un credit cu dobîndă de 0,6% anual, iar statul va acorda resurse cu titlu de compensaţii nerambursabile pentru micile întreprinderi, ale căror terenuri nu depăşesc 15 ha. De sprijin financiar vor putea beneficia majoritatea fermierilor noştri", a spus el.

Potrivit viceministrului, negocierile practic s-au încheiat şi în curînd Ministerul şi Guvernul vor anunţa lansarea programului.

După embargoul impus de Rusia în iulie 2014 la fructele moldoveneşti, precum şi legume şi produse conservate în septembrie, Guvernul a decis să compenseze pierderile fermierilor din cauza imposibilităţii de a vinde recolta pe piaţa rusească. Pentru acest scop a fost aprobată procedura de obţinere a compensaţiilor, conform cărora din buget se alocă suplimentar 138 de milioane de lei. Apoi au fost adăugați 16 milioane de lei, destinați compensaţiilor pentru prune. Statul achită pentru fiecare kilogram de mere 1,5 lei, iar de prune – 1,2 lei. Costul producerii merelor, cu condiţia respectării tuturor regulilor agrotehnice, este de circa 2,5-3,5 lei. Fără stropire costul este de 2 lei.

Suma indicată nu este suficientă pentru achitarea tuturor datoriilor faţă de agricultori, şi statul a iniţiat negocieri cu BM pentru achitarea compensaţiilor producătorilor de soiuri tîrzii de struguri şi mere.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?