X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Tapiola: Pentru prima dată progresele înregistrate de Moldova sînt limitate (VIDEO)

30 mar. 2015,, 13:35   Politică
4789 6

Foto: noi.md

Autoritățile Republicii Moldova au în prezent cele mai mari restanțe la capitolul reformarea justiției, combaterea corupției și soluționarea diferendului transnistrean. Este concluzia Raportului de progres al țării noastre, în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, pentru anul 2014. Raportul a fost prezentat astăzi la Chișinău, de către șeful delegației UE, Pirkka Tapiola, informează NOI.md.

Oficialul european a precizat că față de anii precedenți, rezultatele anului 2014 sînt sub nivelul așteptărilor, în special din cauza stagnării reformelor. Pentru prima dată, aprecierea dată în raportul cu privirile la progresele înregistrate de Republica Moldova este mai curînd critică, susține diplomatul.

„Tabloul pentru anul 2014 a fost unul mixt. Pe deo parte relațiile moldo-comunitare au trecut la o altă etapă, pe de alta, ritmul de implementare a reformelor a încetinit. Moldova a realizat mai puține decît în anii precedenți, în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, a înregistrat un progres minim în reforma sectorului justiției și combaterii corupției. Niciun progres nu a fost înregistrat în Reforma procuraturii. Sîntem îngrijorați și de problemele din sectorul bancar. Instituțiile statului nu au intervenit în mod eficient pentru a gestiona această criză. Sînt încă multe de făcut la acest capitol”, a precizat Tapiola.

Oficialul s-a referit și la necesitatea modificării Constituției, pentru a preveni un eventual blocaj politic legat de alegerea șefului statului în 2016. Un alt domeniu problematic ține de asigurarea independenței mass-mediei și transparentizarea finanțării instituțiilor de presă.

Pirkka Tapiola și-a exprimat îngrijorarea și în legătură cu lipsa de funcționalitate a instituției Avocatul Poporului, dar și față de modul în care decurge reforma descentralizării. Totodată, diplomatul a vorbit despre necesitatea îmbunătățirii mediului afaceri, creșterea competitivității economice, eliminarea economiei din umbră, îmbunătățirea serviciilor publice.

Anterior, eurodeputatul român Andi Cristea a declarat că raportul Comisiei Europene cu privire la progresul înregistrat de țara noastră trebuie privit ca un semnal de alarmă de autoritățile de la Chișinău.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?