Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expert: UE va fi mai dură cu Guvernul de la Chișinău

30 mar. 2015,, 11:13   Politică
4696 6

Expert: UE va fi mai dură cu Guvernul de la Chișinău
Foto : europalibera.org

Republica Moldova riscă să nu mai beneficieze de sprijin politic și economic din partea Uniunii Europene, în condițiile în care își pierde încet poziția de partener credibil. Opinia aparține expertului Nicu Popescu din cadrul Institutului de Studii de Securitate al UE, cu sediul la Paris, și a fost exprimată într-un interviu pentru Europa Liberă, notează NOI.md.

Potrivit lui Popescu, comunitatea europeană este preocupată de faptul că numărul adepților integrării europene în Moldova a început să scadă, și asta, din cauza fărădelegilor actualei guvernări. În opinia expertului, comportamentul reprobabil al autorităților subminează de fapt întreg proiectul de integrare europeană.

„Există senzația în UE că în urma sprijinului necondiționat, sistematic și profund oferit Guvernului de la Chișinău în ultimii cinci ani, eșecurile acestei guvernări se asociază cu ideea de integrare europeană. Probabil, din această cauză, UE va încerca să fie mai dură de acum încolo cu Guvernul de la Chișinău. Cel mai grav lucru care se poate întîmpla este că UE să nu o mai sprijine, în condițiile unei crize economice și geopolitice de proporții. Lipsa sprijinului ar fi o catastrofă. Dacă Moldova nu accelerează procesul de reforme, acest lucru ar fi un mare risc. UE nu bate cu bățul, pur și simplu întoarce spatele unor parteneri care nu sînt credibili”, a precizat Nicu Popescu.

Referindu-se la Raportul Comisiei Europene cu privire la progresul înregistrat de țara noastră pe parcursul anului 2014, expertul a precizat că există motive de îngrijorare.

„Acest raport deja trage cîteva semnale de alarmă, menționînd că la capitolul democrație electorală și respectarea procedurilor electorale au fost înregistrate anumite regrese. Evident, acest lucru s-a întîmplat chiar înaintea creării coaliției minoritare, care complică foarte mult atmosfera politică. Acest raport este mult mai pozitiv decît așteptările UE de la Moldova pentru anul 2015 și decît atitudinea curentă față de autorități, care este mult mai rezervată decît a fost anul trecut”, a punctat Nicu Popescu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?