X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Poroșenko, decis să nu-i lase pe oligarhi "să semene haos" în Ucraina

29 mar. 2015,, 22:00   Externe
5519 3

Порошенко назвал ключевой задачей «деолигархизацию» Украины
Foto: fedpress.ru

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat sâmbătă că nu-i va mai lăsa pe oligarhi "să semene haos" în Ucraina după demiterea răsunătoare în această săptămână a unuia dintre ei, Igor Kolomoiski, miliardar controversat și guvernator al unei regiuni-cheie a Ucrainei, potrivit AGERPRES.

"În calitate de președinte, nu voi permite un conflict în cadrul puterii. Prioritatea mea cheie este lupta împotriva oligarhilor", a declarat președintele într-un interviu la postul de televiziune privat ICTV.

Kolomoiski a fost destituit din funcția de guvernator al regiunii industriale Dnipropetrovsk, situată la frontiera cu regiunea separatistă prorusă Donețk, după o confruntare implicând desfășurarea de oameni înarmați la sediile grupurilor petroliere publice unde miliardarul are interese. Statul încercase mai întâi să îndepărteze oameni apropiați de Kolomoiski de la conducerea acestor grupuri.

Nu a existat confirmare că acești milițieni erau trimiși de Kolomoiski chiar dacă toți observatorii estimează că acesta este cazul. Aflat de un an în postul de guvernator, Kolomoiski s-a ilustrat prin crearea și finanțarea unor puternice batalioane de voluntari care luptă alături de trupele ucrainene împotriva rebelilor proruși. Înainte de a-l destitui, Poroșenko a avertizat că nu-i va lăsa pe guvernatori să se doteze cu "armate de buzunar". "Nu voi lăsa haosul să se reproducă, nici la Kiev și nici în alte orașe", a repetat președintele sâmbătă.

Conflictul între Poroșenko și Kolomoiski a ridicat semne de întrebare cu privire la raporturile în viitor între puterea ucraineană și oligarhii care s-au îmbogățit în urma privatizărilor netransparente din anii 1990. Poroșenko este el însuși miliardar și nu a renunțat la afacerile sale în sectorul ciocolatei, în pofida promisinilor sale electorale în acest sens înainte de scrutinul din mai 2014.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?