X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Chirtoacă cere standarde noi

28 mar. 2015,, 15:00   Societate
3320 1

Дорин Киртоакэ требует новых стандартов
Foto: omg.md

Primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a promis să solicite Ministerului Construcțiilor să elaboreze și să aprobe standarde noi în domeniul eficienței energetice, care să corespundă normelor europene. Declarația a fost făcută vineri, 27 martie, în cadrul unei conferințe de presă speciale, dedicată prezentării proiectului de modernizare a sistemului de eficiență energetică în Chișinău și suburbii, informează NOI.md.

„Vom solicita Ministerului Construcțiilor să elaboreze și să aprobe la nivel de Guvern și Parlament standarde clare de eficiență energetică”, a declarat Dorin Chirtoacă. „Este adevărat, companiile noastre construiesc blocuri noi de locuit din materiale moderne, însă fiecare o face după bunul plac. În unele cazuri materialele de izolare termică au grosimea de 5 cm, în altele – grosimea poate fi mai mare sau mai mică. Toți activează după propriul principiu «de a fi mai bun»”, a subliniat edilul. Totodată, potrivit informației lui Dorin Chirtoacă, actualele standarde europene stabilesc foarte clar unde, ce și din ce se poate construi, în funcție de zona geografică, înălțime, fluctuațiile de temperatură. „Totul trebuie să corespundă standardelor”, consideră primarul capitalei.

Proiectul de modernizare a sistemului de eficiență energetică, prezentat astăzi, este prevăzut pe o perioadă de 20 de ani și presupune modernizarea integrală a edificiilor sociale și de locuit din Chișinău și suburbii. Potrivit calculelor Primăriei Chișinău, costul proiectului va constitui circa 500 de milioane de euro, din care 50 de milioane de euro sînt necesare pentru modernizarea celor 300 de edificii aflate în proprietate municipală. Este vorba despre clădiri administrative, școli, grădinițe de copii, instituții medicale. Pentru modernizarea a 2500 de blocuri locative din perioada sovietică este nevoie de circa 450 de milioane de euro. Dorin Chirtoacă mizează pe suportul financiar din partea BERD-ului și a Băncii Europene de Investiții, la care va apela oficial în timpul apropiat. În urma negocierilor preliminare, despre care primarul a relatat în cadrul conferinței de presă, Dorin Chirtoacă a ajuns la concluzia că locatarii blocurilor care necesită să fie modernizate vor trebuie să compenseze 10% din costul lucrărilor, ceea ce constituie circa 250 de euro pentru fiecare apartament.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?