X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Expert despre jaful de la BEM: Situaţia nu se schimbă atât timp cât nu există transparenţă

28 mar. 2015,, 12:30   Economie
3498 2

Эксперт УФЧМ о краже в BEM: Ситуация не изменится до тех пор, пока нет прозрачности
Foto: ziuaveche.ro

Toţi cei care au participat la administrarea Băncii de Economii sunt vinovaţi, iar situaţia de la această bancă nu se va schimba atât timp cât nu există transparenţă. Este opinia expertului economic de la Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN), Petrişor Gabriel Peiu.

Potrivit expertului, cele două demisii ale viceguvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei Emma Tăbârţă şi a preşedintelui Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Artur Gherman, nu rezolvă mare lucru.

„Situaţia economică nu se schimbă atâta timp cât nu există o transparenţă clară. În principiu, toţi cei care au participat la administrare sunt vinovaţi”, a declarat Petrişor Gabriel Peiu, pentru Adevărul.

Expertul economic a subliniat că aceşti bani practic au dispărut, catalogând această acţiune ca fiind un furt în toată regula care nu mai are nevoie de exprimări ocolitoare. Acesta a atenţionat că Banca de Economii are nevoie de o schimbare, de preluarea la datoria publică a activelor toxice de acolo.

„Practic, Banca Naţională cumpără activele toxice la preţul real, adică infuzează pe măsură ce aceste active devin scadente. Aceasta este una dintre soluţiile identificate de membrii comisiei în mai multe rapoarte. Avem un raport al comisiei oficiale, un raport făcut de PL şi unul făcut de PSRM. În principiu, sunt două soluţii: una este recapitalizarea şi acoperirea găurilor cu bani publici, iar cealaltă soluţie este intrarea în insolvenţă, practic falimentul băncii”, a explicat Peiu.

Raportul comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia financiar-bancară a fost audiat de Parlament în şedinţă închisă. Peiu a precizat că astfel de practici nu ajută deloc la bunul mers al unei societăţi.

„Până la urmă, ceea ce prevalează, ca şi în alte state occidentale, este interesul public. Dreptul publicului de a şti cât mai multe amănunte despre afacerile care includ folosirea banului public. Fiind o bancă de stat, informaţia de acolo este clar de interes public şi acest aspect primează în faţa secretului”, a concluzionat expertul economic FUMN.

Fostul preşedinte al CNPF, Artur Gherman, şi ex-viceguvernatorul BNM, Emma Tăbârţă, au fost demişi pe 24 martie după audierea raportului comisiei de anchetă privind investigarea situaţiei de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Decizia a fost adoptată cu votul deputaţilor PLDM, PD şi PCRM, care i-au acuzat pe cei doi că ar fi trebuit să prevină delapidările de miliarde din sectorul bancar. Gherman a refuzat să comenteze acuzaţiile, în schimb Tăbârţă a calificat drept stranie decizia privind demiterea sa.

Precizăm că, la sfârşitul lunii noiembrie 2014, BNM a introdus administrare specială la Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, declarând că între aceste bănci au avut loc tranzacţii dubioase care ar fi adus instituţiile financiare în prag de faliment.

Pentru a acoperi gaura financiară, guvernul a adoptat o decizie prin care a permis Băncii Naţionale să ofere un împrumut celor trei bănci. Deşi guvernatorul BNM a declarat că valoarea acestuia a fost de 4 miliarde de lei, deputatul PSRM Igor Dodon afirmă că împrumutul ar fi depăşit 10 miliarde de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?