X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Avantajele comerțului liber cu UE pentru întreprinderile mici și mijlocii

27 mar. 2015,, 14:30   Business
3144 1
Малым и средним предприятиям - о выгодах свободной торговли с ЕС
Foto: trm.md
Acordurile de asociere și creare a zonei de liber schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană vor aduce multe beneficii antreprenorilor moldoveni, care vor obține acces la programele și fondurile europene pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. Totodată, procedurile vamale în Moldova vor fi ajustate la standardele europene, ceea ce va reduce timpul procedurilor vamale de la 21 de zile pînă la 3-4 zile. De asemenea, va fi anulată plata pentru completarea procedurile vamale. Acestea sînt constatările unui studiu efectuat de experții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, care au întocmit și noul infografic publicat de Budgetstories.md „De ce întreprinzătorii din Moldova au nevoie de comerț liber cu UE?”, care explică beneficiile prevederilor Acordului de asociere cu UE pentru antreprenorii și proprietarii de întreprinderi mici și mijlocii din Moldova, informează NOI.md.

Potrivit autorilor, întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) joacă un rol extrem de important în economia Republicii Moldova. Conform datelor Biroului National de Statistică, ponderea acestui tip de întreprinderi constituie 97,4% din numărul total de companii, angajînd 56,9% din numărul total de lucrători din sectorul real al economiei.
Una dintre prerogativele de bază ale dezvoltării ÎMM-urilor este diversificarea piețelor de desfacere ale acestora sau a exportului. Totuși, din cauza mai multor deficiențe de competitivitate, inclusiv și a procedurilor vamale birocratice oneroase, doar 11,6% dintre companiile moldovenești se încumetă să-și exporte produsele (față de 25,1 % în România, 20,7% - în Bulgaria, 33,4% - în Letonia, 35% - în Lituania și aproape 50% în Estonia), în condițiile în care întreprinzătorii au nevoie în medie de peste 21 de zile pentru a completa procedurile vamale de export, față de doar o zi în România și două zile în Estonia.

Potrivit experților de la „Expert-Grup”, Acordul de asociere vine cu anumite instrumente de suport pentru antreprenori, care să le permită să-și dezvolte activitatea, printre care: Programul pentru întreprinderi și ÎMM-uri al UE - COSME, Mecanismul de finanțare a ÎMM-urilor în țările în care au semnat acordurile de asociere (DCFTA) și Beneficii nefinanciare din cadrul Acordului de asociere cu UE.

Astfel, COSME este un program în valoare de peste 800 de milioane de euro, care înseamnă: instrumente de acces la piețe externe, dezvoltarea unui cadru administrativ favorabil ÎMM-urilor și încurajarea antreprenoriatului și culturii antreprenoriale.

Pe de altă parte, instrumentul DCFTA, conceput pentru Moldova, Georgia și Ucraina, presupune credite de 1,5 miliarde de euro, destinate pentru asistență în dezvoltarea afacerilor, credite prin intermediul instituțiilor financiare locale și instrumente financiare de minimizare a riscurilor de curs valutar. Acest instrument vine la pachet și cu un program de granturi UE în valoare de 150 de milioane de euro.

În plus, beneficiile adiționale ale Acordului de asociere cu UE presupun două aspecte importante: ajustarea procedurilor vamale la standardele europene, rezultatul fiind reducerea timpului de completare a procedurilor vamale la export în medie de la 21 zile pînă la 3-4 zile și anularea taxelor pentru aceste proceduri vamale; oportunități pentru șederea temporară în UE a angajaților din cadrul companiilor din Moldova care își vor desfășura activitate în UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?