Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Experţii, dezamăgiţi de raportul Comisiei parlamentare de anchetă

26 mar. 2015,, 13:45   Politică
4814 6
Эксперты разочарованы докладом комиссии по ситуации в банковской системе
Foto: newsmoldova.md
Experţii se arată dezamăgiţi de raportul prezentat marţi în Parlament de Comisia specială de anchetă. Asemenea opinii experţii au exprimat miercuri seara, în cadrul unor emisiuni la posturile de televiziune. Situaţia din sectorul bancar a devenit tema principală a discuţiilor practic la toate posturile de televiziune, relatează agenţia "Infotag".

"Raportul Comisiei parlamentare privind situaţia de la BEM şi sistemul bancar a fost dezamăgitor. Nu văd motive pentru a-l secretiza, a-l transforma în secret de stat. Am citit raportul Comisiei parlamentare şi m-am plictisit – practic nimic nou. Interes mai mare prezintă raportul liberalilor, în care evenimentele sînt prezentate în ordine cronologică", a spus analistul politic Igor Boţan.

Potrivit lui, interes mai mare provoacă declaraţiile fostului preşedinte al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Artur Gherman, demis la propunerea deputaţilor. După demisia sa, Gherman a relatat cum au loc asemenea operaţiuni în Moldova.

"În declaraţia sa Gherman a recunoscut că deciziile sînt luate de doi-trei lideri ai partidelor de la guvernare. Pentru a lua anumite decizii, funcţionarii cer permisiunea partidelor. Astfel, în ţara noastră deciziile pe care trebuie să le ia funcţionarii în numele Guvernului, în realitate sînt luate de cîţiva lideri de partid. Este oribil", a declarat Boţan.

Opinia lui a fost sprijinită de juristul Pavel Midrigan, care a menţionat că "asemenea practică există de mai mulţi ani".

"Liderii de partid iau deciziile principale încă din 2009.Sînt dezamăgit de lucrul Comisiei parlamentare de anchetă. Deputaţii au declarat secret de stat informaţia ce prezintă interes social, contrar normelor constituţionale. Adică, moldovenii sînt buni doar pentru a vota şi veni la mitinguri în favoarea unui sau altui politician. Iar aceşti politicieni continuă să fure, fără a considera necesar să ofere explicaţii cetăţenilor", a spus Midrigan.

Directorul Institutului de Cercetare a Pieţei, Roman Chircă, consideră că "în Moldova nu a fost şi nu este voinţă politică pentru a desfăşura o anchetă obiectivă în acest domeniu".

"Să fi fost dorinţă, ancheta avea să fie mai eficientă. Există multă informaţie, întregul adevăr putea fi aflat în decurs de două-trei săptămîni. Dar este vorba despre voinţă politică, pe care Parlamentul nu a demonstrat-o. Elita politică din Moldova nu doreşte ca acest caz să fie investigat corect", a spus Chircă.

Coordonatorul companiei de consultanţă juridică Gladei&Partners, Roger Gladei, consideră că "situaţia din sectorul bancar trebuie corectată, în caz contrar se va înrăutăţi".

"Este necesar de luat în calcul opinia specialiştilor din domeniu, nu doar a celor locali, dar şi străini. În sistemul ce dispune de sute de miliarde există o problemă legată de zeci de miliarde. Sistemul bancar este bolnav. Dar nu cred că trebuie tratat doar cu ajutorul vărsării banilor statului în acesta", a menţionat juristul.

În opinia sa, "sistemul bancar moldovenesc s-a îmbolnăvit în perioada celui de-al treilea mandat al fostului guvernator al BNM, Leonid Talmaci".

"În decursul primelor două mandate situaţia era foarte bună, iar în al treilea a început să se înrăutăţească. BNM a devenit mai puţin independent. Devine tot mai evidentă influenţa politicii asupra BNM. Dacă BNM nu este complet independent, putem să ne aşteptăm la lucruri urîte în sistemul bancar", a spus Gladei.

La rîndul său, preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că "banii furaţi din BEM nu vor fi returnaţi, deoarece în acest caz sînt implicaţi politicieni de rang înalt aflaţi la putere".

"Suma furată poate ajunge pînă la 28 de miliarde de lei, iar ultimele 13 miliarde au fost furate în noiembrie anul trecut. Doar o altă guvernare poate găsi banii furaţi şi să-i returneze pe măsura posibilităţilor. Dispun de informaţie că Guvernul planifică să ia de la BEM circa 7 miliarde de lei cu titlul de credit pentru sistemul bancar", a spus Dodon.

Vorbind despre demisia preşedintelui Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Artur Gherman, şi viceguvernatoarei BNM, Emma Tăbîrţă, preşedintele PSRM a spus că "ei au suferit pentru toţi, deşi au partea lor de vină".

"Trebuia demisă întreaga componenţă a Consiliului de administrație al BNM. Este adevărat că Emma Tăbîrţă era responsabilă de monitorizarea băncilor. Însă deciziile importante au fost luate de Consiliul de administrație în frunte cu guvernatorul Drăguţanu. Nu aceşti doi au furat banii, în acest caz sînt implicate multe persoane", a subliniat Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?