X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Expert: Drept ţapi ispăşitori sînt prezentați doar doi funcţionari

25 mar. 2015,, 16:30   Societate
3913 2
Эксперт: козлами отпущения назначили двух чиновников
Foto: jurnal.md
„În loc să tragă la răspundere persoanele care au participat la furtul a miliarde de lei, convertirea acestora în valută şi scoaterea din ţară, societăţii i se propune doar demisia a doi funcţionari”, a afirmat expertul Institutului Naţional de Cercetări Economice, doctorul în economie Mihail Poisic.

La solicitarea corespondentului "Infotag" de a comenta decizia Parlamentului privind demiterea viceguvernatoarei BNM Emma Tăbîrţă şi a preşedintelui Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), Artur Gherman, el a spus că cele ce se întîmplă sînt o încercare de „a da drumul la abur”.

"Funcţionarii menţionaţi tot sînt vinovaţi de ce s-a întîmplat, dar lista celor care trebuie traşi la răspundere este cu mult mai mare", a opinat expertul.

El a menţionat că "unul dintre postulatele bancare cele mai importante este Regulamentul cu privire la expunerile "mari" (hotărîre a Consiliului de administrație al BNM Nr 240 din 9 decembrie 2013), suma maximă posibilă pentru plasare (în funcție de mărimea capitalului normativ total al celor trei bănci) nu putea depăşit 30-70 de milioane de lei, însă s-au plasat miliarde de lei".

"Băncile lucrează cu bani străini. Prăbuşirea băncilor, ca o avalanşă, duce la tulburări financiare şi sociale grave în orice stat şi anume din acest motiv în toată lumea activitatea lor este reglementată strict şi controlată de băncile centrale", a spus expertul.

El a enumerat cinci categorii de funcţionari, executori şi conducători, care trebuiau băgaţi la închisoare încă cu cinci luni în urmă.

"Aceştia sînt inspectori pe credite şi jurişti, care au pregătit pachetele de documentele ce argumentează raţionalitatea plasării unor asemenea sume. Şefii departamentelor de creditare, care au semnat cu bună ştiinţă documente ilegale, şi membrii comitetelor de creditare ale băncilor, care au aprobat plasarea creditelor de miliarde. Membrii consiliilor Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, deoarece pentru plasarea expunerilor mari în mod obligatoriu este necesară şi decizia lor coordonată", a menţionat Poisic.

El consideră că arestare merită coordonatorii acestor bănci, contabilii-şefi, care au semnat facturile, precum şi o serie de angajaţi ai BNM, inclusiv guvernatorul.

Expertul a amintit că toate transferurile au fost efectuate prin sistemul automatizat de plăţi interbancare al BNM.

"În primul rînd. Din textul facturilor ei nu puteau să nu vadă nu doar sumele enorme, dar şi adresa plăţilor. În al doilea. Din 2007, în Republica Moldova este valabilă Legea cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, care prevede că organele competente trebuie anunţate despre orice transferuri ce depăşesc 500 de mii de lei", a spus Poisic.

Economistul se întreabă de ce atunci toţi funcţionarii nu sînt audiaţi, inclusiv referitor la persoanele care i-au obligat să devină complici la aceste infracţiuni financiare.

Poisic concluzionează că aceasta se întîmplă din cauza faptului că după audieri ancheta imediat va da de "păpuşari", fără participarea cărora "această megaafacere ar fi imposibilă în Moldova".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?