X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

GĂGĂUZIA: CANDIDATUL KREMLINULUI ÎMPOTRIVA CANDIDATULUI CHIȘINĂULUI

21 mar. 2015,, 13:12   Politică
17249 13

Foto: ipn.md

Xenia Florea

Găgăuzia e în stare de alertă. Duminică, 22 martie, în autonomie va avea loc primul tur al alegerilor bașcanului. La această funcție pretind 10 candidați. Potrivit sondajelor de opinie, favoritul incontestabil este singura femeie din lista pretendenților – Irina Vlah. Sau „candidatul Kremlinului”, cum a fost numită în campania electorală.

Va fi suficient un singur tur?

Dacă urmărim cum a fost ales bașcanul UTA Gagauz Yeri timp de 20 de ani, atunci, începînd cu anul 1995, niciunul dintre candidați nu au reușit să acumuleze voturile necesare din primul tur. De fiecare dată a fost organizat turul doi.

Însă actualele alegeri au șansa să schimbe această tendință. Deși adversarii au dubii în privinţa obiectivităţii rezultatelor, conform sondajului sociologic, desfășurat de compania Intellect Group, pentru Irina Vlah sunt dispuși să voteze 57,3% din respondenții din Gagauzia (sondajul a fost desfășurat în perioada 1-5 martie).

Concurentul apropiat al lui Vlah – deputatul parlamentului PDM și liderul mișcării obștești “Новая Гагаузия” (Găgăuzia Nouă),. Nicolai Dudoglo ar acumula 23,3%. Prim-vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei Valerii Ianioglo – 8,5%, al doilea bașcan al autonomiei (1999-2002) Dmitrii Croitor – 5,2%, iar favoritul nr.5, ex-procurorul Găgăuziei și fostul procuror general-adjunct Alexandru Stoianoglo – 1,4%.

Rezultatele sondajului de opinie al altei companii sociologice – „CBS-AXA” (desfășurat în perioada 22 februarie – 4 martie) arată că învingătorul alegerilor în Găgăuzia, cel mai probabil, va fi desemnat după turul doi. La întrebarea sociologilor „Pentru cine veți vota la alegerile bașcanului?”, 43,3% din respondenți au răspuns că vor vota pentru Irina Vlah, 15,6% - pentru Nicolai Dudoglo, 4,8% - pentru Valerii Ianiogolo, 4,3% - pentru Oleg Garizan, 3,7% - pentru Dmitri Croitor, 1,1% - pentru Alexandru Stoianoglo, 0,9% - pentru alt candidat.

„CBS-AXA” consideră că dacă adversarul Irinei Vlah în turul doi va fi Nicolai Dudoglo, atunci ea ar putea învinge cu 55% de voturi, dacă cu Valerii Ianioglo – cu 58%, cu Dmitri Croitor – cu 59%.

În cazul în care predicțiile companiilor sociologice se vor adeveri, fostul primar al Comratului Nicolai Dudoglo va deveni „mereu al doilea”. Prima dată, Dudoglo a participat la alegerile bașcanului în 2006. Atunci, el, împreună cu Mihail Formuzal, a trecut în turul doi, devansîndu-l pe șeful autonomiei de atunci, Gheorghi Tabunșcik și (la moment) adjunctul procurorului general Alexandru Stoianoglo. Însă a suferit înfrîngere – noul bașcan a devenit Mihail Formuzal.

Cel de-al doilea duel Dudoglo –Formuzal a avut loc la alegerile bașcanului din 2010. Și din nou – înfrîngere. Atunci, Dudoglo a cedat în fața lui Formuzal doar cu 2,5% și a încercat un timp îndelungat să conteste acest rezultat. Însă instanța a recunoscut victoria lui Mihail Formuzal.

Și iată a treia încercare de a ocupa postul de șef al autonomiei.

Chișinău vs Moscova


Oficial, și Irina Vlah, și Nicolai Dudoglo sunt candidați independenți. Ca și ceilalți opt adversari. Însă de facto, pentru nimeni nu este secret ce forțe politice stau în spatele favoriților acestei curse electorale. Dacă Irina Vlah este numită „candidatul Kremlinului”, atunci Nicolai Dudoglo – „candidatul Chișinăului”:

Dudoglo este deputat din Partea Partidului Democrat. Încă în aprilie anul trecut, în cadrul forumului organizațiilor teritoriale ale Partidului Democrat a fost anunțat că Nicolai Dudoglo va fi candidatul oficial din partea PDM la funcția de bașcan. În cadrul actualei campanii electorale se afirma că Partidul Democrat i-ar fi oferit lui Dudoglo „un credit nelimitat”, deși oficial, fostul primar al Comratului și-a sistat calitatea de membru al PDM.

Politologul ucrainean Vladimir Korobov, care a vizitat Găgăuzia la sfîrșitul lunii ianuarie, l-a numit pe Nicolai Dudoglo „cel mai proeuropean și independent de Plahotniuc politician al autonomiei”. Iar publicația românească „Adevătul” a scris să candidatul independent Dudoglo, în realitate, este candidatul Partidului Democrat. Și i-a acuzat pe politicienii de la Chișinău că, spre deosebire de Irina Vlah, care este „un personaj politic foarte bine pregătit din timp de cursa electorală”, ei și-au demonstrat incapacitatea de pregăti la timp un candidat, dispus spre dialog și care să accepte necondiționat cursul proeuropean al Republicii Moldova.”

Se pare că autorii nu sunt la curent și nu înțeleg specificul local. Candidatul, „care acceptă necondiționat cursul proeuropean”, nu are șanse să obțină victorie în Găgăuzia. De acea, Nicolai Dudoglo (deși acesta este un secret deschis) nu-și afișează intenționat dependența politica de una dintre așa-zisele partidele proeuropene. Și la fel ca și adversara sa, încearcă să joace cartea rusească.

În susținerea candidatului la funcția de bașcan Dudoglo, recent, a venit din nou una dintre persoanele de încredere a lui Vladimir Putin, președintele fondului "Единение русского и грузинского народа” („Unirea poporului rus și georgian”) Vladimir Homeriki. Susținerea necondiționată a candidatului Nicolai Dudoglo a fost anunțată și de organizația conaționalilor ruși din Moldova, Transnistria și Găgăuzia (președinte – Valerii Klimenko). Iar unul dintre membrii de bază a echipei lui Nicolai Dudoglo și sponsorul campaniei lui electorale, omul de afaceri Vitalii Ciobanu a declarat că mediul de afaceri din Moldova, Rusia și Turcia îl susțin pe Dudoglo.

Însă mărimea „susținerii ruse” a candidatului la funcția de bașcan Nicolai Dudoglo este incomparabilă cu amploarea promovării Irinei Vlah.

Ea a fost susținută de campioana olimpică Rodnina, campionul lumii la șah Carpov, boxerul Valuev, actrița și deputatul Dumei de Stat Drapenko, care au venit să-și arate sprijinul. În cadrul campaniei electorale, Irina Vlah s-a întîlnit cu președintele Dumei de Stat a FR Narîșkin, spicherul Consiliului Federației Matvienko, a asistat la semnarea acordului de cooperare comercial-economică, tehnico-științifică și culturală dintre Găgăuzia și regiunea Moscovei, care, precum a fost anunțat, „va stimula dezvoltarea afacerilor prin deschiderea noilor piețe de desfacere pentru producția găgăuză”. A vizitat, de asemenea, Tatarstanul, unde a convenit că primul acord de colaborare (inclusiv economică), pe care Irina Vlah îl va semna în calitate de bașcan, va fi acordul cu acest subiect al Federației Ruse.

Irina Vlah este susținută neoficial de ex-bașcanul Mihail Formuzal, care rămîne cel mai popular politician din autonomie. Încă în ajunul lansării campaniei electorale analiștii politici spuneau că candidatul susținut de Formuzal are șanse reale să devină noul conducător al Găgăuziei.

În spatele Irinei Vlah se află Partidul Socialiștilor, care, în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, au acumulat în regiune 57,1% din voturi, în timp ce PDM, care stă în spatele lui Nicolai Dudoglo – doar 10,34%.

Despre faptul că Irina Vlah este „un personaj politic foarte bine pregătit din timp de cursa electorală” vorbesc și rezultatele cheltuielilor oficiale ale candidaților la funcția de bașcan al Găgăuziei. Cu veniturile din 2013-2014 de 465 mii de lei, pînă pe 14 martie, Irina Vlah a cheltuit pentru campania sa electorală 414 mii lei. Evident, nu doar din buzunarul ei.

Într-un material de investigație publicat revent de organizația neguvernamentală RISE Moldova se arată cel mai „sărac” candidat la postul de bașcan Irina Vlah se bucură de susținerea businessmanului rus, originar din Moldova, Iuri Iakubov, care a devenit cunoscut prin faptul că era dispus să ofere 1 milion de lei pentru organizarea referendumului în Găgăuzia privind stabilirea vectorului politicii externe, pe 2 februarie 2014. Anume Iakubov a achitat concertul „electoral” (dedicat oficial zilei de 23 februarie) a lui Oleg Gazmanov la Ceadîr-Lunga. O susținere financiară pentru campania electorală a Irinei Vlah este acordată și de fratele ei, care este om de afaceri.

Cheltuielile electorale ale altor candidați la funcția de bașcan sunt mai mici: Nicolai Dudoglo - 199 mii lei, Ruslan Garbalî – 105 mii lei, Leonid Dobrov – 5 mii lei. Iar fostul conducător al raionului Vulcănești, Serghei Cernev nu a cheltuit nici un leu.

Avantajele și dezavantajele aflării în funcția de bașcan a lui Dudoglo și Vlah

Un avantaj incontestabil pentru Gagauzia în cazul victoriei Irinei Vlah va deveni impulsionarea relațiilor comercial-economice ale autonomiei cu Federația Rusă. Nu în zadar în cadrul întrevederilor electorale în FR, funcționarii ruși au dat de înțeles că în cazul victoriei Irinei Vlah Rusia ar putea acorda autonomiei un șir de preferințe și ar putea impulsiona colaborarea investițională cu regiunea.

Dezavantajul în cazul „Irina Vlah – noul bașcan al Găgăuziei” ar putea deveni înrăutățirea relațiilor dintre Chișinău și Comrat. Pentru susținerea sa electorală Moscova, cu siguranță, va cere influență politică asupra conducerii autonomiei și întărirea statutului de cap de pod anti-european al regiunii. Pentru fortificarea acestui statut vor lucra activ și socialiștii, care susțin candidatura Irinei Vlah, care și-au anunțat drept sarcină principală denunțarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

În acest caz, un nou conflict cu Chișinăul va fi inevitabil. Conflictînd cu centrul, care în aceste condiții ar putea reveni la ideea din 2013 privind reducerea prerogativelor autonomiei și modificarea legislației republicane, ce reglementează statutul juridic al UTA Găgăuzia, bașcanul Irina Vlah va trebui să-și construiască, concomitent și relațiile în interiorul regiunii. De exemplu, cu deputații Adunării Populară. Dacă Vlah nu va reuși să creeze în Adunarea Populară a Găgăuziei o majoritate, atunci, consideră experții, ea ar putea avea cu aleșii locali un conflict similar cu cel pe care l-a avut Mihail Formuzal. Iar pe acest fundal de confruntare, deputații găgăuzi are putea încerca „să limiteze drastic puterea bașcanului”.

Totuși, aceleași probleme pe linia Executiv-Adunarea Populară ar putea apărea și în cazul în care alegerile bașcanului vor fi cîștigate de Nicolai Dudoglo, deși el acum deține controlul asupra unei părți din deputații APG.

În schimb, relațiile dintre Chișinău și Comrat, cu bașcanul Dudoglo, vor fi bune. Chișinăul, cu siguranță, va susține demonstrativ un șir de inițiative ale noii conduceri a ATO, pentru a arăta că prietenia cu centrul e mai avantajoasă pentru Găgăzia decît confruntarea. Și Uniunea Europeană, care pînă nu demult nu a acordat Găgăuziei atenția cuvenită, își va impulsiona asistența financiară pentru implementarea unui șir de proiecte investiționale în regiune,

Însă în cazul victoriei „bașcanului proeuropean”, Găgăuza nu va putea conta pe preferințele din partea Rusiei și anularea embargoului pentru producția agricolă din regiune. Pentru FR, venirea la putere a lui Dudoglo va fi egală cu înfrîngerea. Analiștii politici nu exclud că, în acest caz, din partea FR ar putea urma un șir de acțiuni dureroase – de exemplu, în domeniul migrației.

Totodată, venirea la putere a lui Nicolai Dudoglo, susțin experții, ar putea acutiza situația din autonomie pe linia clanurilor. Devenind bașcan, Dudoglo, evident, va începe să înlăture de la posturile de conducere pe oamenii din echipa lui Mihail Formuzal, înlocuindu-i cu persoanele lui, din Comrat. Nu este exclus faptul că asupra adepților lui Formuzal, cu susținerea Chișinăului, ar putea fi intentate dosare penale.

Totodată, Nicolai Dudoglo va începe, benevol-obligatoriu, să întărească pozițiile Partidului Democrat în regiune. Mai ales că degrabă vor avea loc alegerile locale generale. Așa că, indiferent cine va fi bașcanul UTA Gagauz Yeri, regiunea nu va avea viață liniștită (mai ales în perioada de formare a noii puteri).

Deși, susține unul din politologi, sunt posibile variante. Partidul Democrat, în opinia lui, s-ar putea resemna cu victoria Irinei Vlah în schimbul unor preferințe din partea Federației Ruse: reduceri de preț la gaz, la energia electrică de la centrala de la Cuciurgan, atenuarea embargoului comercial etc.

„Nu în zadar, în ultimele săptămîni, au circulat zvonuri că legitimitatea alegerilor bașcanului Găgăuziei ar putea fi pusă la îndoială, că Vlah ar putea fi scoasă din cursă în ultimul moment, că Moldova ar putea renunța la statutul de neutralitate etc. Eu nu exclud că toate acestea au fost elementele unui șantaj din partea anumitor cercuri politice din RM în cadrul tîrgului cu conducerea Federației Ruse”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?