Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expert: Apropierea Ucrainei de România poate fi un beneficiu pentru Moldova

18 mar. 2015,, 16:14   Politică
3983 3

Expert: Apropierea Ucrainei de România poate fi un beneficiu pentru Moldova
Foto : golos.md

Poziția exprimată de președinții României și Ucrainei în problema transnistreană constituie un semnal diplomatic pozitiv pentru Republica Moldova. Opinia aparține vicedirectorului Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al AȘM, Victor Juc, și a fost exprimată pentru NOI.md în contextul în care Klaus Iohannis și Petro Poroșenko au anunțat ieri că își vor consolida eforturile pentru a contribui la dezghețarea conflictului transnistrean.

„Declarația celor doi președinți este o acțiune diplomatică binevenită și, în același timp, dă de înțeles că situația din estul Europei este alarmantă. Asta denotă că cele două țări sprijină necondiționat Moldova să treacă la pachetul al treilea de negocieri – identificarea soluției politice pentru problema transnistreană. Ucraina și România nu și-au coordonat pînă acum acțiunile în problema transnistreană. România a fost eliminată din mecanismul patrulater de reglementare a conflictului încă în 92 și nu a participat practic la gestionarea acestui conflict. Însă noua conjunctură regională, precum și apropierea Ucrainei de România pot fi un beneficiu pentru noi”, susține Juc.

Potrivit politologului, Ucraina a avut dintotdeauna o poziție ezitantă în problema transnistreană, iar acum este interesată în soluționarea acestui diferend, întrucît e înconjurată din două părți de forțe ostile, regiunea transnistreană și regiunile separatiste de pe teritoriul său.

„E bine că acum Ucraina se dovedește a fi de partea noastră. Deși nu este un jucător activ în reglementarea conflictului, Ucraina poate să controleze toate fluxurile de mărfuri care vin și pleacă din regiune, astfel încît acestea să poată trece doar prin Chișinău, precum și să nu permită livrările de arme spre regiune. Este cu siguranță o perioadă prielnică pentru avansarea negocierilor, doar că și autoritățile de la Chișinău trebuie să aibă o poziție intransigentă”, a punctat Juc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?