Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ministrul Apărării îşi va începe activitatea cu optimizarea aparatului şi reintroducerea înlesnirilor

18 mar. 2015,, 13:00   Societate
4036 0
Министр обороны начнет работу с сокращения аппарата и возврата льгот
Foto: noi.md
Noul ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, intenţionează în primele luni de activitate "să reducă unele funcţii şi unităţi ce reprezintă un balast pentru armată şi să reintroducă unele înlesniri sociale pentru militari, cum ar fi raţia alimentară şi achitarea chiriei".

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează interviul acordat de ministru agenţiei informaţionale "Moldpres", funcţionarul a menţionat că accentul va fi pus, ținîndu-se cont de situaţia tensionată din regiune, pe pregătirea militarilor.

"Nu sînt o persoană nouă în armată, deoarece am activat aici. Sînt colonel în rezervă, am fost implicat în mai multe proiecte legate de reformarea sectorului de securitate. Desigur, acceptînd funcţia de ministru al Apărării, am avut unele idei de reorganizare a instituţiei militare în direcţia eficientizării acesteia", a spus Cibotaru.

Vorbind despre bugetul militar pentru 2015, planificat în mărime de 0,3% din PIB, ministrul a menţionat că acesta este insuficient pentru implementarea programelor de reînzestrare a trupelor, de schimbări globale a echipamentului.

"În aceste condiţii consider că trebuie să fructificăm la maximum potenţialul relaţiilor bilaterale cu partenerii sau a programelor de asistenţă militară, care sînt accesibile. Mai mult, avem nevoie şi de o resetare a viziunilor noastre vizavi de metodele şi procedeele luptei contemporane. Dacă e să analizăm derularea evenimentelor în diferite zone de conflict, observăm că tot mai mult în prim plan apar tehnologiile şi sistemele digitale. Deci, pornind de la necesitatea modernizării şi reînzestrării armatei, trebuie să ne axăm nu doar pe blindate, tunuri sau ceva de genul acesta. Avem nevoie de o explozie tehnologică", consideră funcţionarul.

El a menţionat că rămîne adeptul unui sistem mixt de completare a Armatei Naţionale, şi nu din considerentul că o armată complet profesională îşi pot permite doar statele economic dezvoltate.

"Vreau să vă asigur că noi avem cadre pregătite la toate specialităţile, lucru demonstrat de militarii moldoveni atît în cadrul operaţiunilor de menţinere a păcii, cît şi la aplicaţiile internaţionale. Pentru moment, Armata Naţională este completată cu cadre profesioniste în proporţie de 50-60 la sută", a spus Cibotaru.

"Înţeleg că cineva poate să mă declare militarist, dar un lucru rămîne a fi cert: astăzi, în Republica Moldova doar armata este instituţia care pregăteşte tineretul pentru apărarea Patriei sau de acţiuni în situaţii de criză şi calamităţi. Din aceste considerente, Ministerul Apărării va interveni cu propunerea de a introduce, măcar facultativ, în instituţiile de învăţămînt pregătirea premilitară", a spus ministrul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?