Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

IDIS „Viitorul”: Moldova riscă să-și piardă poziția de lider în cadrul Parteneriatului Estic

17 mar. 2015,, 15:30   Politică
3136 0

Фото: idis.md

Deși rămîne un lider între statele Parteneriatului Estic, în ultimul an Republica Moldova a înregistrat mai degrabă o stagnare pe calea implementării reformelor. Este concluzia studiului „Indicele integrării europene 2014 pentru ţările Parteneriatului Estic”, prezentat astăzi de experții IDIS „Viitorul”, informează NOI.md.

Potrivit expertului de la Institutul de Politică Mondială din Kiev Leonid Litra, la capitolul progreselor înregistrate în 2014, Moldova a fost depășită de Georgia. „Republica Moldova este al patrulea an consecutiv pe primul loc în topul țărilor PE, dar nu la o mare distanță de Georgia și Ucraina. Avem o clasă cu șase elevi care încearcă să-și facă temele, dar nu întotdeauna reușesc. Dacă lucrurile vor evolua la fel, anul viitor Moldova va ajunge pe locul doi în acest top”, a remarcat Litra.

„Moldova rămîne un lider în regiune, urmată de Ucraina și Georgia, dar nu putem spune că înregistrează un progres major în comparație cu alte țări, ci mai degrabă o stagnare”, a precizat, la rîndul său, directorul Asociației de Politici pentru o Societate Deschisă (PASOS), Jeff Lovit.

Cît privește securitatea economică, potrivit expertului Alexandru Fală, „statul a acționat în detrimentul securității economice a țării și a cedat active importante, cum ar fi BEM și Aeroportul, într-o manieră netransparentă”. La capitolul justiție și drepturile omului, Ion Guzun, de la Centrul de Resurse Juridice, a precizat că „reforma procuraturii va fi hîrtia de turnesol în reformarea justiție”.

Studiul prezentat astăzi mai arată că Moldova rămîne în urma Ucrainei în ceea ce privește dialogul politic, comerţul şi integrarea economică în UE. Totodată, țara noastră a înregistrat în continuare un scor foarte scăzut în domeniul serviciilor, la acest capitol fiind depăşită de aproape toate ţările PE. Moldova continuă să aibă restanțe și la capitolul combaterii corupției și independenței sistemului judiciar, unde Georgia a avut performanțe mai bune.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?