Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Valeriu Munteanu i-a expediat o scrisoare lui Vlad Filat

16 mar. 2015,, 16:50   Politică
14027 9

Valeriu Munteanu i-a expediat o scrisoare lui Vlad Filat
Foto: noi.md

După ce anterior liderul PLDM, Vlad Filat, a vorbit despre necesitatea amînării alegerilor locale, liberalul Valeriu Munteanu a ținut să-i explice de ce acest lucru nu este posibil. Deputatul i-a expediat politicianului o scrisoare care conține două hotărîri ale Curții Constituționale. Prima se referă la condițiile în care poate fi extins mandatul aleșilor locali, iar cea de-a doua – la constituționalitatea noțiunii de „județ”, notează NOI.md.

Într-o postare pe blogul său, Munteanu precizează că „mandatul aleșilor locali poate fi prelungit doar în caz de război sau catastrofă”.

„Dacă la mintea liberal-democraților mandatul aleșilor locali poate fi prelungit cu un an, înseamnă că poate fi prelungit și cu 5 ani, și cu 10, și cu 20, sau poate fi dat pe viață, sau chiar transmis prin succesiune, iar dacă primarul sau consilierul nu are moștenitori legali, mandatul va fi transmis prin succesiune testamentară, cel mai bine, unui cumătru, sau unui coleg de armată… Fals! Chiar dacă cadrul legal nu stabileşte un termen exact pentru data organizării alegerilor locale, acesta consfinţeşte pentru aleşii locali un mandat de 4 ani, care poate fi prelungit doar în caz de război sau catastrofă”, susține Munteanu.

Potrivit parlamentarului, o altă idee eronată lansată de liderul liberal-democraților se referă la imposibilitatea redenumirii raioanelor în județe. Potrivit lui Munteanu, Curtea Constituțională s-a expus pe marginea acestei probleme în urma unei sesizări depuse de deputații comuniști încă în 1999. „Înalta Curte a decis că folosirea noţiunii de „judeţ”, nu aduce atingere principiilor autonomiei locale şi descentralizării, prevăzute de Constituţie, şi principiilor constituţionale de organizare a teritoriului”, spune liberalul.

„Și pentru că nu (mai) are (dar a avut) în jurul său juriști în măsură să-i explice jurisprudența constituțională, am decis să-i expediez prin poștă, lui Vladimir Vasilievici, cele două hotărîri ale Curții Constituționale, după studierea cărora, sper, va abandona retorica anticonstituțională, care îl pune într-o lumină extrem de proastă în fața studenților din anul I ai Facultăţii de Drept”, mai scrie Munteanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?