X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

PLDM consideră că alegerile locale trebuie amînate pentru 2016

13 mar. 2015,, 12:45   Politică
6353 10
ЛДПМ: местные выборы должны быть перенесены на 2016 год
Foto: tv7.md
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a declarat că alegerile locale ce urmează să fie desfăşurate în 2015 vor fi amînate pentru primăvara anului 2016. Declarația a fost făcută joi seara la postul de televiziune N4, informează agenţia "Infotag".

"Nu mai putem amîna reforma administrativ-teritorială, deoarece aceasta duce la pierderi de resurse bugetare. Anual, pierdem milioane de lei din această cauză. De asemenea, nu putem desfăşura alegerile pentru organele publice locale, pentru ca mai apoi să realizăm reforma şi din nou alegeri. Din acest motiv, mai bine va fi dintîi să realizăm reforma, şi apoi să desfăşurăm alegeri", a spus Filat.

El a subliniat că este vorba despre reformă, nu de lichidarea raioanelor şi revenirea la judeţe, cum cred unii.

"Este imposibil de lichidat raioanele. Cel puţin pe motiv că noţiunea «raioane» este stipulată în Constituţie", a subliniat liderul PLDM.

Fiind invitat la postul de televiziune Moldova1, deputatul PLDM Iurie Ţap a sprijinit realizarea reformei administrativ-teritoriale, declarînd că "actualul sistem şi-a demonstrat ineficienţa".

"Reforma presupune descentralizare administrativ-teritorială, reformare radicală cu scopul de a reduce cheltuielile şi consolida potenţialul regiunilor, extinderea spectrului şi sporirea calităţii serviciilor", a menţionat deputatul.

Potrivit lui, există cîteva variante. Prima presupune crearea a 111 municipalităţi. Varianta cu două nivele constă în crearea a trei regiuni cu 289 de primării.

"Aceasta va permite reducerea triplă a cheltuielilor administrative, iar resursele economisite pot fi folosite pentru acordarea serviciilor populaţiei. În decurs de şase luni va exista un grup de lucru pentru ca descentralizarea şi transmiterea competenţelor organelor publice locale, de asemenea, să ducă la reformarea administraţiei publice centrale", a spus Iurie Ţap.

Deputatul din partea Partidului Comuniştilor (PCRM), fostul primar al oraşului Soroca, Elena Bondarenco, s-a arătat nedumerită de planurile coaliţiei minoritare, care poate lua decizii doar cu sprijinul PCRM. Potrivit ei, comuniştii nu sînt la curent cu modelele date de realizare a reformelor administrativ-teritoriale.

"Din start pot spune că PCRM respinge această reformă. Pentru prima dată au aceste detalii. PCRM nu va sprijini reforma care nu a fost discutată cu populaţia şi organele publice locale. În urma acestei reforme cetăţenii vor avea de pierdut. Cu atît mai mult că această reformă se doreşte realizată în grabă şi va fi necalitativă", a declarat Bondarenco.

La rîndul său, prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, s-a pronunţat pro-reformă, care prevede descentralizarea puterii, dar a fost categoric împotriva intenţiei PLDM de a amîna alegerile locale pentru anul următor.

"Trebuie să consultăm experienţa Europei de Vest. Asemenea reforme trebuie începute de jos. Este un subiect foarte sensibil, nu putem combina reforma cu alegerile locale. În niciun caz nu trebuie făcut în grabă, folosind ca pretext alegerile locale. Este evident că nu poţi folosi reformele ca paravan pentru a încălca legile. Iar legea spune că alegerile locale urmează să fie desfăşurate în termenii stabiliţi", a subliniat primarul.

Edilul a spus că "cei care au furat aeroportul şi Banca de Economii doresc să fure de la oameni buletinul de vot, lipsindu-i de dreptul de a alege".

"Cetăţeanul are calendar, aşteaptă alegerile locale fiecare patru ani şi acest drept al lui trebuie respectat. Alt moment este faptul că data alegerilor locale trebuie stabilită pentru o perioadă ce nu va coincide cu vacanţele şi concediile", consideră Chirtoacă.

Ieri, juriştii Asociaţiei Promo-LEX au făcut publice rezultatele analizei legislaţiei. Ei au concluzionat că "alegerile locale urmează a fi desfăşurate în perioada 5 iunie-4 septembrie 2015, iar Parlamentul urmează să stabilească data desfăşurării cel puţin cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor".

Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat că pentru ca alegerile locale să fie amînate, urmează să fie modificată legislaţia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?