X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

CNI: Nu există conflict de interese între premier şi consilierul acestuia

13 mar. 2015,, 09:15   Societate
4107 0

Foto: moldovacurata.md

Nu există conflict de interese între premierul Chiril Gaburici şi consilierul său, Steluţa Andreev. Decizia a fost luată de către membrii CNI, după ce au fost sesizaţi de deputatul liberal Valeriu Munteanu. Comisia Naţională de Integritate a mai decis că nu există temei pentru a iniţia un control pe numele premierului şi a respins sesizarea deputatului liberal.

După ce pe 25 februarie, Steluţa Andreev a fost promovată în funcţia de consilier al premierului, liberalul Valeriu Munteanu a sesizat Comisia Naţională de Integritate şi a cerut să fie verificată existenţa conflictului de interese dintre prim-ministru şi Steluţa Andreev. Iniţiativa a venit după ce în presa s-a scris că Steluţa Andreev ar fi administratoarea a trei companii fondate de premier.

Aşadar, potrivit membrilor CNI, conflictul de interese presupune o relaţie de rudenie sau o relaţie politică. Tot azi, Comisia a decis să claseze dosarul preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, fostul ministru al Economiei. Acesta a fost verificat de CNI pe motiv că nu ar fi inclus în declaraţia sa de venit pentru 2013 cota parte dintr-un apartament. Andrian Candu le-a explicat membrilor CNI că nu ştia că deţine o cotă parte din locuinţa respectivă.

În urma controalelor, membrii CNI au decis să claseze cauzele şi în privinţa ministrului Culturii, Monica Babuc, dar şi a foştilor miniştri Dorin Recean, ministru al Afacerilor Interne, şi Octavian Bodişteanu, ministru al Tineretului şi Sportului care erau suspectaţi că nu şi-ar fi declarat toate veniturile şi proprietăţile pentru 2013. Totuşi, başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, este suspectat de către comisie de fals în declaraţia de avere. În acest caz, membrii Comisiei au decis că vor trimite la procuratură dosarul başcanului.

Procuratura Generală urmează să examineze constatările CNI sub aspectul falsului în declaraţii. Potrivit Codului Penal, falsul în declaraţii se sancţionează cu amendă de până la 12 mii de lei sau cu închisoare de până la un an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii timp de maximum cinci ani.

TV 7 l-a contactat la telefon pe başcan, însă acesta nu a răspuns.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?