Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ahmed Gaddafi: În cel mult doi ani, Europa va suferi un atac terorist similar celui din 11 septembrie

4 mar. 2015,, 05:00   Externe
8306 0

Foto: zn.ua

Vărul fostului lider libian, Ahmed Gaddafi al-Dam, susţine că pericolul este cu atât mai mare, cu cât mii de emigranţi din Europa se alătură ideologiei promovată de Statul Islamic. Avertizarea acestuia vine ca o completare la îngrijorările exprimate de secretarul de Interne britanic, Theresa May, care spune că ameninţarea teroristă este "gravă şi în continuă creştere".

Odinioară cel mai de încredere şef se securitate al lui Gaddafi, al-Dam estimează că cel puţin 500.000 de emigranţi vor căuta să plece din Libia spre Europa în acest an, fugind din calea Statului ISlamic, care îşi consolidează autoritatea în statul nord-african.

"Printre cei care vor pleca se află şi terorişti, între 10 şi 50 la fiecare 1000 de emigranţi. Vor fi foarte greu de deosebit. În cel mult doi ani, Europa va suferi un atac precum cel din 9 septembrie, din Statele Unite", a declarat acesta pentru Mail Online.Fostul şef al securităţii libiene a făcut aceste comentarii ieri, la Cairo, într-un interviu acordat publicaţiei britanice.

Răspunzând la întrebările survenite pe marginea acestui material de presă, Theresa May a declarat că Marea Britanie continuă să se afle într-o poziţie riscantă în faţa terorismului. Oficialul de la Londra a precizat că este necesară vigilenţa tuturor cetăţenilor pentru a combate răspândirea ideilor jihadiste pe teritoriul Regatului.

Considerate de mulţi drept semnale alarmiste, părerile lui Gaddafi al-Dam par să pună în gardă guvernele occidentale. După masacrul celor 21 de egipteni coptici în nordul Libiei, au crescut îngrijorările privind instabilitatea din zonă şi a potenţialului pericol pentru Europa. Militanţii SI au dobândit controlul asupra unor teritorii vaste din Libia, trei oraşe principale din nordul ţării fiind acum sub autoritatea militanţilor islamişti.

Vărul lui Gaddafi spune că Statul Islamic a intrat în posesia a cel puţin 6000 de barili de uraniu, care anterior erau păzite de forţele armate libiene, acum practic inexistente. "Nu mai sunt o adunătură de proşti acum. Ştiu cum să facă bani şi vor încerca să vândă acest uraniu", mai spune al-Dam.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?