X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Zona euro negociază al treilea pachet de asistență financiară pentru Grecia,

3 mar. 2015,, 02:00   Externe
4176 0

Foto: agerpres.ro

Statele din zona euro negociază al treilea pachet de asistență financiară pentru Grecia, evaluat la 30-50 miliarde de euro (34-56 miliarde de dolari), a afirmat luni ministrul Economiei din Spania, Luis de Guindos, transmit Dow Jones Newswires și Reuters. Noul plan va avea condiții mai flexibile pentru Grecia, care nu are altă alternativă decât solidaritatea europeană, a afirmat oficialul la un eveniment desfășurat la Pamplona.

Declarația lui De Guindos vine într-un moment delicat pentru zona euro. Premierul elen Alexis Tsipras a acuzat sâmbătă Spania și Portugalia că au vrut să conducă țara sa la 'o sufocare financiară' în timpul recentelor negocieri dintre Atena și UE care au dus la prelungirea asistenței financiare pentru Grecia. El a adăugat că 'planul acestor puteri era de a conduce Guvernul grec, care cere sfârșitul politicii de austeritate în Europa, la capitulare'.

Cu toate acestea, oficialul elen a salutat faptul că 'marile țări precum Franța, Statele Unite și China au avut o poziție mai responsabilă și mai pozitivă comparativ cu axa europeană de austeritate'. Oficialii spanioli au fost printre cei mai ostili la adresa noului Guvern elen, în condițiile în care șeful partidului antiliberal spaniol Podemos, Pablo Iglesias, este dat favorit pentru scrutinul din Spania, potrivit sondajelor. Actualul șef conservator al Guvernului spaniol, Mariano Rajoy, s-a dus la Atena în timpul campaniei electorale de luna trecută pentru a-și exprima sprijinul față de fostul ministru conservator Antonis Samaras, învins în alegerile parlamentare anticipate din 25 ianuarie de către Alexis Tsipras.

Săptămâna trecută, Grecia a obținut o prelungire de patru luni a acordului său în valoare de 240 de miliarde de euro cu creditorii internaționali. În schimb, Atena a promis să pună în practică o serie de reforme bugetare, care pentru moment nu conțin detalii dar care vor trebui să fie transformate în măsuri concrete până în luna aprilie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?