X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

La monumentul „Mama Îndurerată” au fost comemorați eroii căzuți pentru integritatea Moldovei (VIDEO)

2 mar. 2015,, 16:15   Societate
10314 7

У «Скорбящей матери» отдали дань памяти павшим за целостность Молдовы (ВИДЕО)
Foto: noi.md

„Ne-am adunat astăzi aici pentru a-i comemora pe feciorii Moldovei care au căzut în luptele pentru integritatea teritorială, independența și suveranitatea Patriei”, a declarat în cuvîntul său de salut președintele Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului de Independență, Eduard Maican, informează NOI.md.

La monumentul „Mama Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate”, astăzi s-a adunat multă lume. Aici au venit conducerea de vîrf a țării, veterani ai războiului de independență și ai războiului din Afganistan, militari ai Armatei Naționale, rudele și prietenii celor căzuți pe cîmpul de luptă, dar și locuitori de rînd ai capitalei. În această zi, acum 23 de ani, a început conflictul armat de pe Nistru. Atmosfera de astăzi a fost în spiritul evenimentului: discursuri, coroane și flori, salut militar și garda de onoare. Însă în majoritatea discursurilor putea fi sesizat faătul că statul nu și-a onorat pe deplin cetățenii care au luptat pentru integritatea țării deseori chiar cu prețul vieții.

„Toți acești ani au trecut în speranța că în curînd vom avea parte de o viață demnă, fericită, dar nu a fost să fie. Noi aveam încredere în conducătorii noștri, în alianță, însă ei s-au transformat în lebăda, racul și știuca din cunoscuta fabulă. Cum poate trăi un invalid al acelui conflict armat cu o pensie de 1200 de lei?! Cum poate un pensionar trăi cu acești bani?! Oare pentru asta și-au dat viața feciorii Moldovei?”, a întrebat mama lui Anatol Popovici, căzut în luptele din vara anului 1992.

„Noi nu ne-am dorit acel război, am făcut tot posibilul pentru a evita vărsările de sînge. Nu noi am declanșat acel război”, a declarat primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. „Datorită vouă și camarazilor voștri care au căzut pe cîmpul de luptă, întreaga lume știe și respectă astăzi Moldova independentă”, a spus Mircea Snegur.

„Este important să păstrăm această memorie, să o transmitem generațiilor tinere”, a menționat președintele țării, Nicolae Timofti. Combatantul Valeriu Mițul, care a luptat la capul de pod de la Coșnița, a recunoscut că este foarte regretabil faptul că Moldova rămîne dezbinată, însă nu regretă că a fost nevoit să lupte și, dacă ar putea întoarce roata vremii, ar proceda la fel.

„Mulți dintre participanții acelor evenimente trăiesc în sărăcie, fără un loc de muncă și mijloace de existență. Atunci cînd asupra țării s-a abătut pericolul pierderii independenței, noi nici pentru o clipă nu am stat pe gînduri, dar cine putea presupune că statul își va uita eroii”, a subliniat vicepreședintele Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului de Independență, Anatol Rusu.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?