Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Finpar Invest nu a achitat arenda terenului (cafeneaua „Guguță”) din 2010 (VIDEO)

2 mar. 2015,, 14:00   Societate
9124 1

Finpar Invest не платил за аренду земли (кафе Guguţă) с 2010 г. (ВИДЕО)
Foto: noi.md

Consultările publice repetate privind construcția hotelului în locul cafenelei „Guguță”, ce urmau să aibă loc pe 27 februarie, au fost anulate, notează NOI.md.

În pofida faptului că în sala festivă a preturii Buiucani s-au adunat mai mulți reprezentanți ai societății civile – organizațiile „Oraşul meu Drag”, „Oberliht”, Partidul Verde Ecologist, Centrul de politică europeană, „Salvaţi Chişinăul verde” etc. Însă nu au fost cei cărora urmau să le fie adresate întrebările arzătoare. E puțin probabil ca funcționarii sau proprietarul cafenelei „Guguță” să nu fi fost informați despre acest eveniment, deoarece anunțul de pe site-ul Primăriei a apărut cu o lună în urmă. Totuși reprezentanții Primăriei nu au fost prezenți.

Pe 14 noiembrie trecut, deja au avut loc asemenea audieri , în cadrul cărora a participat și un reprezentant al companiei comanditare (SRL „Finpar Invest“). Atunci „Industrial proiect“ a prezentat planul urbanistic detaliat al hotelului cu 13 etaje. Însă organizațiile obștești nu știau despre examinarea planificată a „construcției secolului“ și au ratat evenimentul. De aceea, asociația tinerilor artiști „Oberliht“ s-a adresat la Primărie cu rugămintea de a organiza audieri repetate.

Președintele Comisiei speciale pentru modificarea Regulamentului urbanistic al orașului Chișinău, consilierul municipal Victor Gurău le-a comunicat celor prezenți că intrarea în posesie a acestui local s-a produs prin fuzionarea a doi agenți economici (unul dintre care era SRL „Finpar Invest"). În acest sens a fost emisă o decizie judecătorească, pe care, precum deseori se întîmplă, Primăria Chișinăului nu a contestat-o. Acum noul proprietar al cafenelei vrea să construiască în locul ei un hotel cu cinci stele.

„Problema este destul de politizată, însă eu vreau să știu cine stă în spatele ei, deoarece mai importante sînt investițiile de 50 de milioane de lei. Pe mine, ca reprezentant al administrației locale și ca cetățean, în primul rînd, mă interesează aspectele social-economice – locuri de muncă bine plătite, TVA-ul, impozitele la buget și că nu se încalcă legea”, a menționat Gurău.

Activistul organizației „Orașul meu drag” Vitalii Voznoi l-a întrebat pe consilierul municipal despre decizia Consiliului Municipal Chișinău, adoptată în decembrie trecut, privind reluarea relațiilor de arendă cu „Finpar Invest“ - a terenului de pe str. M. Cibotari, 20, unde este amplasată cafeneaua „Guguță“. În document se menționează arenda a 0,2236 ha pe 25 de ani, fără dreptul de privatizare în scopul proiectării și construcției unui nou obiect, în limitele existente și a regimului de altitudine.

Precum s-a constatat, plata pentru arendă trebuie să fie percepută din 25 mai 2010, deoarece proprietarul obiectului, „Finpar Invest“, nu a achitat nimic. Cu alte cuvinte, vorba personajului literar din Odesa „Ce obrăznicie!“. Acesta se considera deja proprietarul terenului. Apropo, e un lucru obișnuit cînd de la arendă se ajunge la privatizare. Iar conform sintagmei „fără dreptul la privatizare“ 89% (!) din terenuri, date în arendă, ajung în instanță.

„Cafeneaua se află în zona C-3 (zona comercială, unde se permite amplasarea obiectelor de menire social-culturală), unde înălțimea clădirilor este de pînă la 5 etaje, fără subsoluri și parter. însă „Finpar Invest“ a solicitat Primăriei schimbarea coeficientului de zonalitate în C-5, cu posibilitatea modificării nivelului altitudinii. Dar documentele încă nu au ajuns la consilierii municipali. Noi abia urmează să examinăm această chestiune. În opinia mea, putem admite o altitudine pînă la nivelul clădirii Parlamentului“, a spus consilierul municipal.

Președintele Partidului Verde Ecologist, Anatol Prohnițchi, a menționat că, dacă întreprinzătorul vrea să investească în hotel, atunci pentru aceasta este, spre exemplu, construcția nefinalizată din intersecția bd. Ștefan cel Mare și Lazo. Dorința omului de afaceri este clară, însă cît de necesar este acest hotel în parcul central pentru oraș? Or, în preajmă deja sînt „Jolly Allon“, „Codru“, „Leogrand“ și „Dacia“.

Reprezentanții organizațiilor obștești vorbeau despre faptul că ar dori să adreseze întrebări conducătorilor Direcției juridice a Primăriei, Direcției arhitectură și relații funciare, Direcției transport și căi de comunicație, Serviciului Ecologic, despre impactul asupra orașului a hotelului din centrul capitalei, amplasat în parcul public „Ștefan cel Mare și Sfînt“.

„Deoarece se dorește construcția unui obiect în zona de menire culturală, de importanță nu doar locală, ci națională, atunci la audierile publice este nevoie de prezența persoanelor responsabile de la Primărie și a investitorului. Noi anulăm aceste audieri publice și ne vom adresa la Primăria Chișinăului pentru organizarea audierilor repetate, deoarece autoritățile locale au avut o atitudine formală față de această problemă“, a declarat Vitalie Sprînceanu („Oberliht).



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?