X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Exportul moldovenesc în Belarus a atins un nivel record

1 mar. 2015,, 12:30   Economie
6576 3

Foto: nv-online.info

Volumul schimburilor comerciale dintre Moldova și Belarus au atins un nivel record, constituind în anul 2014 circa 411,8 milioane de dolari SUA, cu 15,4% mai mult decît în anul 2013. De menționat că Moldova a stabilit un record absolut după volumul exportului în Belarus, care în premieră a depășit 100 de milioane de dolari, atingînd practic la 150 de milioane de dolari, informează NOI.md cu referire la datele statistice oficiale belaruse.

Potrivit Ambasadei Republicii Belarus în Moldova, volumul exportului moldovenesc în Belarus, în anul 2014, a crescut cu 62,9% și a constituit 149,6 milioane de dolari, iar exportul belarus în Moldova s-a redus cu 1,1% și a însumat 262,2 milioane de dolari. Creșterea semnificativă a exportului moldovenesc în Belarus se explică prin redirecționarea spre Belarus a unei părți importante de fructe și legume proaspete și conserve din ele, a producției vinicole și altor mărfuri interzise de anterior de Rusia.

Totodată, Moldova are în continuare un sold comercial negativ cu Belarus, care în anul 2014 a constituit 112,6 milioane de dolari sau cu 35% mai puțin decît în anul 2013.

De menționat că președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, în timpul vizitei în Moldova, care a avut loc pe 24-25 septembrie 2014, a menționat că schimburile comerciale dintre cele două țări ar trebui să ajungă la 500 de milioane de dolari. În cadrul negocierilor de la Chișinău președinții Moldovei și Belarusului au convenit să extindă cooperarea comercial-economică bilaterală, pentru a accede pe piața UE și a unor state terțe. Alexandr Lukașenko a precizat că deja acum în Moldova sînt derulate proiecte în domeniul asamblării troleibuzelor și tehnicii agricole belaruse, iar la rînd este asamblarea autobuzelor.

Moldova este unul dintre partenerii comerciali importanți pentru Belarus, ocupînd locul cinci în volumul total al schimburilor comerciale cu statele CSI. Moldova importă din Belarus în special produse petroliere, articole din tutun, tractoare, automobile, gresie. Totodată, Moldova exportă în Belarus vinuri, băuturi alcoolice tari, fructe proaspete, porumb etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?