Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ucraina: Poroșenko denunță o "atingere gravă a încetării focului"

28 feb. 2015,, 20:00   Externe
12244 16

Foto: agerepres.ro

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a calificat vineri moartea a trei soldați ucraineni într-un atac rebel drept o "atingere gravă a încetării focului", într-o convorbire telefonică cu cancelarul german Angela Merkel, potrivit cancelariei, informează AFP, preluat de AGERPRES.

"Tirurile separatiștilor asupra trupelor ucrainene în procesul de retragere constituie o atingere gravă a încetării focului", a declarat Poroșenko, citat într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al dnei Merkel. Potrivit armatei ucrainene, combatanții rebeli au atacat "cu tancuri și mortiere" pozițiile ucrainene în apropierea ruinelor aeroportului din Donețk (est), teatru de la sfârșitul lunii mai al unor lupte permanente și trecut sub controlul total al separatiștilor la 23 ianuarie. Trei soldați au fost uciși și șapte răniți în 24 de ore, după o pauză în lupte de doar două zile, potrivit armatei.

În cursul convorbirii, Poroșenko s-a referit de asemenea la punerea în aplicare "de către partea ucraineană" a acordurilor de pace semnate la Minsk la 12 februarie, evocând "în special începutul retragerii armelor grele" sub controlul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Angela Merkel, fără să comenteze ultimele confruntări, a insistat asupra "necesității de a pune în aplicare complet măsurile convenite la Minsk, cu un rol central al OSCE în monitorizarea acestora".

În timpul unei audieri vineri la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, șeful misiunii de observație a OSCE în estul Ucrainei, Ertugrul Apakan, a declarat că îi lipsesc elemente pentru a verifica retragerea armelor grele anunțată de cele două tabere, unul din punctele cheie ale acordului de la Minsk.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?