X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Expert: Între Chișinău și Tiraspol nu există condiții pentru acorduri politice

24 feb. 2015,, 18:15   Politică
5701 8

Эксперт: Между Кишиневом и Тирасполем нет условий для политических соглашений
Foto: moldova24.net

„Pentru continuarea negocierilor privind reglementarea transnistreană, Chișinăul și Tiraspolul trebuie să se clarifice despre ce vor discuta. Cred că în situația actuală sînt toate premisele pentru soluționarea problemelor social-economice și umanitare, însă nu văd condiții pentru încheierea unui acord politic între Chișinău și Tiraspol”, consideră președintele Asociației Politologilor Independenți din Transnistria, Andrei Safonov, informează NOI.md.

Pe portalul său informațional expertul menționează că „formarea Guvernului Republicii Moldova și numirea lui Victor Osipov în funcția de vicepremier pentru Reintegrare le oferă autorităților de la Chișinău posibilitatea de a le propune colegilor de la Tiraspol să reia negocierile active, atît la nivel bilateral, cît și în formatul «5+2». Îl cunosc personal pe Victor Osipov. Este o persoană activă, comunicabilă, care prinde repede esența problemei, are simțul umorului și este plin de viață – sînt calități bune pentru un negociator!

În RMN toate structurile puterii sînt formate demult. Nu există niciun fel de neclarități legate de alegeri sau alte chestiuni. S-ar părea că totul este simplu: așează-te la masa de negocieri și discută! Însă există anumite nuanțe.

În primul rînd, relațiile dintre RMN și RM sînt mai tensionate decît înainte. De ce? Nu este un secret că după schimbarea puterii în Ucraina o parte dintre politicienii din Occident și Moldova nu se gîndesc să caute un compromis cu Transnistria, ci doresc să o «stoarcă pînă la capăt». Și cei de la Tiraspol, dar și Moscova, care susține transnistrenii, văd această situație, iar toate acestea nu sporesc nivelul de încredere dintre părți.

În al doilea rînd, zilele acestea presa a anunțat că în documentele oficiale ale Republicii Moldova Rusia nu mai figurează în calitate de partener strategic. Acest lucru nu-i convine Transnistriei, care își menține cursul de integrare eurasiatică.

În al treilea rînd, factorul NATO apare tot mai clar în declarațiile unor funcționari din noul guvern al Moldovei. Astfel, noul ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, a menționat că relațiile dintre Moldova și NATO urmează să fie dezvoltate «atît în cadrul programului de securitate și politică externă a UE, cît și în cadrul cooperării cu Alianța Nord-Atlantică în direcția stabilirii unui nivel calitativ nou al relațiilor». Și dimpotrivă, RMN se pronunță pentru întărirea calitativă și cantitativă a contingentului militar rus din regiune. Despre NATO partea transnistreană nici nu dorește să audă. Rămîne doar de ghicit cum vor reacționa Tiraspolul și Moscova la întărirea influenței NATO (adică a SUA) în Moldova.

În al patrulea rînd, abordările conceptuale ale părților în continuare sînt diametral opuse. Republica Moldova se pronunță pentru un stat unitar, RMN – pentru independență. Republica Moldova se pronunță pentru integrare europeană, RMN – pentru integrare eurasiatică. Cum pot fi depășite aceste contradicții? Nu știe nimeni.

În al cincilea rînd, aliații externi ai părților se află în stare de «război rece», care ar putea deveni «fierbinte» din cauza crizei din Ucraina. UE și SUA susțin în continuare Chișinăul, iar Rusia – Tiraspolul. Această situație nu contribuie la identificarea unui compromis.

În această situație cred că sînt toate premisele pentru soluționarea problemelor social-economice și umanitare, însă nu văd condiții pentru încheierea unui acord politic între Chișinău și Tiraspol”, a conchis Safonov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?