X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Stephane Christophe Bride – străinul din guvernul moldovean

24 feb. 2015,, 16:00   Politică
18516 7

Foto: protv.md

Xenia Florea

Noul ministru al Economiei este cea mai misterioasă și exotică figură din Guvernul Chiril Gaburici. Stephane Christophe Bride este primul ministru moldovean de proveniență străină.

În timpul negocierilor privind crearea Coaliției, Mihai Ghimpu a bulversat societatea cu ideea de a atrage un străin în Procuratura Generală. Partidul Democrat a decis să experimenteze cu această idee. Însă procuratura este un loc sfînt, aici nu vor fi admiși străini. Iar ideea invitării unui străin ar putea fi implementată la Ministerul Economiei.

Ce-i drept, noțiunea de „străin invitat” poate fi aplicată față de Stephane Bride cu o mare rezervă. Noul conducător al blocului economic din guvern deja de 15 ani trăiește și lucrează în Moldova. Iar la finele anului 2013, prin decretul președintelui Nicolae Timofti nr.937 din 26.12.2013 „în baza lit. c) art. 88 al Constituției RM și alin. (2) al art.24 al Legii cu privire la cetățenia RM domnului Stephane Christophe Bride, născut în anul 1971 în Republica Senegal” i-a fost oferită cetățenia moldovenească.

Iar dacă pornim de la trimiterea la art. 24 (2) din Legea cetățeniei (intitulat „Cazurile de pluralitate de cetăţenii”), Stephane Bride a obținut cetățenia RM, ținînd cont de interesul de stat! „În interesele Republicii Moldova și în cazuri excepționale, cetățenii altor state pot dobîndi și cetățenia Republicii Moldova prin decretul președintelui Republicii Moldova”, se arată în punctul 2 al acestui articol.

Stephane Christophe Bride are 43 de ani. S-a născut pe 30 septembrie 1971 în orașul Dakar (Senegal, Africa). Din 1992 a lucrat în compania Ernst & Young din Franța, Camerun, Cote-d’Ivoire, Iordania, România. În 1998, viitorul ministrul al Economiei din Republica Moldova obține diploma de studii superioare în domeniul contabilității și finanțelor. Iar în 1999, pentru prima dată vine să activeze în Moldova. Precum a declarat el ulterior într-un interviu, „într-o misiune de consultanță pentru un client din domeniul telecomunicațiilor”.

Misiunea s-a dovedit a fi una de succes – tînărul specialist francez a fost observat și i s-a propus să conducă Biroul permanent al companiei Ernst & Young (cea mai mare companie din lume, ce face parte din grupul celor patru firme din domeniul serviciilor de consulting și audit) la Chișinău.

Prima apariție publică a lui Stephane Christophe Bride în fața societății civile din Moldova a avut loc în 2001. Pe 19 iunie 2001, devenind directorul filialei Ernst & Young, el a susținut o conferință de presă de prezentare, cu prilejul sosirii acestui jucător internațional pe piața moldovenească.

Bride a declarat atunci că Ernst & Young cunoaște bine piețele țărilor în curs de dezvoltare și se poate adapta la ele. În Moldova, pe atunci deja activau alți doi actori mari - Pricewaterhouse Coopers și KPMG, iar Stephane Bride a promis că mărimile onorariilor pentru serviciile Ernst & Young vor fi adaptate la posibilitățile clienților și la tarifele concurenților, ce sînt în vigoare în Moldova.

Stephane Christophe Bride a ocupat funcția de director și angajat asociat al biroului moldovenesc Ernst & Young pînă în 2010, iar în perioada 2005-2006, fiind concomitent și managerul proiectelor grupului francez Via Lactia (din care făcea parte și cunoscuta companie „Le Bridge”). Iar ulterior a decis să activeze în altă companie internațională de audit – Grant Thornton.

Anume în calitate de partener gestionar al biroului companiei Grant Thornton în Moldova și România, Stephane Christophe Bride a devenit în final cunoscut publicului moldovenesc. Și asta datorită faptului că în 2013, Grant Thornton SRL Moldova & România desfășura auditul la șase bănci moldovenești: la trei cele mai problematice, unde la finele anului trecut a fost introdusă administrarea specială (Banca de Economii, Banca Socială, Unibank), precum și Energbank, Moldinconbank și Comerțbank. Datorită acestui fapt, Grant Thornton și-a majorat cota serviciilor de audit pentru băncile din Moldova de la 0% în 2009 pînă la 43% în 2013.

Cînd acum două săptămîni Parlamentul examina chestiunea exprimării votului de încredere Guvernului Leancă 2, socialistul Ion Ceban l-a întrebat pe candidatul la funcția de premier: „În 2013, Banca de Economii a intrat într-o criză de sistem, iar încheierea de audit al acestei companiei a fost pozitivă. Oare poate o persoană, care a emis o încheiere pozitivă și nu a putut prevedea problemele în bancă să aibă dreptul moral și juridic de a ocupa postul de ministru al Economiei?”

Stephane Bride („eu am așteptat această întrebare!”) a respins afirmația deputatului precum că încheierea privind auditul celor mai problematice bănci moldovenești a fost pozitivă. Dimpotrivă, a spus el, „încă în 2013, eu vorbeam despre existența unor probleme majore legate de credite și transparența în relațiile dintre acționari”. Nu doar la BEM, Banca Socială și Unibank, dar și la alte instituții bancare, care au fost supuse atunci controlului de audit.

Așa că noul ministru al Economiei, în virtutea funcției, împreună cu premierul Chiril Gaburici, ministrul Finanțelor, Anatolie Arapu, și guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, care încearcă să minimizeze consecințele crizei financiare sistemice și a „marții negre”, știe bine de unde vine criza. Dar nu va spune.

Cînd acum două săptămîni președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a făcut publică pentru prima dată, în cadrul unui briefing, lista candidaților la funcțiile de miniștri din partea PDM, el a explicat alegerea candidaturii lui Stephane Bride prin faptul că acesta știe foarte bine legislația europeană, de aceea va face față principalelor sarcini ale instituției. „Acest guvern are două sarcini principale: dezvoltarea Republicii Moldova și continuarea parcursului european”, a spus Lupu.

Totuși, numirea lui Stephane Christophe Bride în funcția de vicepremier, ministru al Economiei în Guvernul Republicii Moldova ar mai putea comporta și un sens „european”.

Partenerii occidentali sînt iritați: fluturînd flamura integrării europene și înghițind mijloacele alocate în acest scop, Chișinăul nu se grăbește să efectueze reforme reale de integrare europeană. Aproape trei săptămîni, intermediarii europeni au încercat să obțină crearea în Republica Moldova a unei majorități parlamentare proeuropene stabile și aproape și-au atins scopul.

Momentul-cheie al înțelegerilor atinse a fost faptul că la postul de procuror general va fi desemnată o figură apolitică, coordonată cu Comisia Europeană. Și, brusc, PDM și PLDM, scuipînd în toată combinația construită, creează o alianță neoficială cu comuniștii, formează un guvern minoritar și renunță la ideea unui procuror „european”, frînînd astfel reforma reală a acestei instituții.

Așa că misiunea „ministrului invitat” Stephane Bride, într-o măsură oarecare, este de a da un semnal partenerilor occidentali că Chișinăul nu este împotriva invitării străinilor și că este dispus să purceadă la reforma reală ….nu, nu a procuraturii, ci, deocamdată, doar a mediului de afaceri și a relațiilor dintre autorități și mediul de afaceri, sub conducerea unei persoane, care pe de o parte „cunoaște foarte bine legislația europeană”, iar pe de alta știe foarte bine cum se fac afacerile în Republica Moldova. Or, în afara carierei de 20 de ani în domeniul auditului, consultingului și expertizei fiscale (ceea ce nu e puțin), Stephane Christophe Bride a mai ocupat postul de consilier pentru comerț extern al Franței în Republica Moldova și a fost trezorierul Camerei de Comerț și Industrie Franța-Moldova.

În unul dintre interviurile acordate (în 2012), Stephane Bride s-a exprimat despre activitatea sa în Moldova în felul următor: „Am trecut prin schimbarea a trei guverne diferite, a patru ambasadori ai Franței în Moldova și am văzut în țară un progres rapid și o creștere economică”.

Acum, la activul său este schimbarea a patru guverne și încercarea de a activa în cel de-al cincilea. „Eu am venit din sectorul privat și cunosc așteptările businessului, de aceea, mă voi concentra asupra implementării reformelor în domeniul îmbunătățirii mediului de afaceri și stimulării investițiilor străine directe în economia națională”, a declarat primul ministru moldovean de origine străină în cadrul prezentării sale colectivului de la Ministerul Economiei.

Cei de la minister nu au reușit încă să reacționeze la apariția noului șef, care este nu doar un poliglot (Bride vorbește româna, spaniola și engleza), dar și un amator al motocrossului, deține brîul negru la judo și învață să piloteze avionul, ceea ce nu e chiar tipic pentru un ministru moldovean „tipic”. Fotografia și biografia fostului conducător al instituției Andrian Candu deja au fost scoase de pe site-ul Ministerului, însă informația despre noul ministru încă nu a fost plasată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?