Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Noul ministru al Justiției trăiește din salariu și nu are economii

21 feb. 2015,, 15:30   Societate
16982 8
Foto: ural.aif.eu
Victor Surugiu

În noul guvern Ministerul Justiției este condus de Vladimir Grosu – reprezentantul echipei Partidului Liberal Democrat. În această instituție el activează de aproape 8 ani, iar în ultimii ani a fost adjunctul și mîna dreaptă a fostului ministru al Justiției, Oleg Efrim.

Precum se știe, PLDM spera că Oleg Efrim va ocupa din nou funcția de conducere, înaintîndu-l la postul de ministru al Justiției în guvernul Gaburici. Însă ulterior, în lista nominală a apărut o modificare: candidatul liberal-democraților a devenit Vladimir Grosu.

Potrivit unor observatori, una din principalele cauze ale acestei rocade este faptul că Partidului Comuniștilor nu a dorit să susțină guvernul cu Oleg Efrim în funcția de ministru al Justiției. Acesta a dat undă verde pentru înregistrarea la Ministerul Justiției a Partidului Comuniștilor Reformatori – clona electorală a PCRM, care a reușit să ducă în eroare o parte a electoratului, luînd voturile și înrăutățind astfel rezultatul obținut de comuniști la alegerile parlamentare.

Față de fostul ministru au mai fost înaintate și alte pretenții. În februarie curent, Comisia Națională Anticorupție (CNA) a constatat că Oleg Efrim a intrat în conflict de interese, refuzînd să înregistreze „Partidul Nostru”, cu care Renato Usatîi planifica să participe la alegerile parlamentare.

În opinia CNA, ministrul avea un interes personal în adoptarea acestei decizii, deoarece el reprezintă un partid de opoziți. În prezent, materialele sunt transmite la Centru Național Anticorupție și Procuratura Generală. Oamenii legii urmează să decidă cum să-l sancționeze pe fostul ministru și dacă pe numele lui va fi inițiată o urmărire penală.

De asemenea, CNA a stabilit că în declarația pe venit și proprietate a lui Efrim nu este indicat întreg patrimoniul familiei lui. În special, ex-ministrul nu a declarat automobilul, ce aparține soției sale.

Acuzațiile CNA și un șir de decizii politizate, ce l-au compromis pe Efrim, au redus la minimum șansele lui de a-și păstra postul de conducere, în actuala conjunctură politică din parlament. Înțelegînd acest lucru, Efrim încă în decembrie trecut a declarat că nu se va întoarce la funcția sa după formarea noului guvern – chiar dacă PLDM îi va propune acest lucru. Însă el nu s-a ținut de cuvînt și numele lui a apărut în lista membrilor guvernului, urmînd un rezultat destul de previzibil.

Acum Oleg Efrim, potrivit lui, va reveni la activitatea de profesor și își va relua activitatea de avocatură, pe care a practicat-o cu succes pînă la numirea lui la minister. Totodată, ex-ministrul Justiției nu are de gînd să se manifeste în calitate de politician activ, deși va rămîne în PLDM.
„Vladimir Grosu face parte din actuala echipă, cunoaște foarte bine agenda ministerului și, desigur, e capabil să continue reformele inițiate”, așa a comentat Oleg Efrim schimbarea puterii la Ministerul Justiției.

În iunie curent, Vladimir Grosu va împlini 40 de ani, dintre care 19 ani a activat în domeniul jurisprudenței. În 1996 și-a început cariera în funcția de consultant la judecătoria sectorului Botanica din Chișinău. În 1997 a absolvit facultatea de drept a Universității de Stat a Moldovei, cu specializarea „drept internațional”, iar mai tîrziu a obținut titlul de doctor habilitat în drept.

În toți acești ani, el predă la USM la catedra drept penal și criminologie. Pe parcursul a aproximativ doi ani a ocupat funcția de prodecan al facultății de drept. Apropo, Efrim și Grosu sunt colegi în activitatea profesorală la USM: ambii au început prelegerile în 1997, avansînd concomitent în cariera profesională.

Înainte de a-și face carieră în instituțiile de stat, Vladimir Grosu, pe parcursul mai multor ani a crivat în sectorul comercial: jurist al SA „Moldova-Gaz”, șeful departamentului juridic al SRL „Moldova-Gaz”, șeful departamentului juridic al firmei de consulting „Euromol”.

Grosu a obținut prima sa funcție publică în 2006, cănd a devenit directorul departamentului drept de autor și conexe în cadrul Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. Însă a plecat de acolo în același an, în legătură cu numirea în funcția de reprezentant guvernamental la Curtea Europeană a Dreptului Omului (CEDO).

Odată cu numirea lui Oleg Efrim în funcția de ministru, Grosu a devenit adjunctul lui pe principalele direcții de activitatea a instituției. Pînă la apariția lui Nicolae Eșanu la Ministerul Justiției, el a reprezentat regulat interesele statului la ședințele Curții Constituționale. Apropo, o perioadă îndelungată, Grosu a fost singurul ministru adjunct, deși conform organigramei aceștia pot fi trei adjuncți.

Redacția NOI.md a intrat în posesia CV-ului lui Vladimir Grosu, pe care l-a prezentat la angajarea sa în Ministerul Justiției. În acesta, el și-a conturat sfera intereselor profesionale: „drepturile omului, jurisprudența CEDO și altor organe judiciare internaționale, dreptul penal comparat și internațional, aspectele răspunderii penale a persoanelor juridice, psihologia maselor, tactica negocierilor diplomatice”.

De-a lungul anilor, Grosu a finalizat cursuri de pregătire în Italia, Franța și China, a făcut stagiul la Universitatea din Minnesota (SUA). Figurează în calitate de co-autor al manualului privind dreptul penal în Moldova.

Spre deosebire de Oleg Efrim, noul ministru nu este membru de partid și niciodată nu a declarat public despre simpatiile sale politice. Totuși, pentru observatori, afilierea politică a ministrului nu trezește dubii: el a fost propus de PLDM, ce controlează Ministerul Justiției.

Experții mai amintesc că în 2012, Vladimir Grosu a devenit unul dintre finaliștii concursului național la funcția de judecător din partea Moldovei la Curtea Europeană a Dreptului Omului. Selectarea în baza concursului a fost însoțită de numeroase declarații privind incompetența comisiei guvernamentale, care a fost acuzată de un șir de ONG de angajare politică: în aceasta erau prea mulți reprezentanți ai PLDM.

Candidatura lui Grosu a devenit una din cele trei candidaturi, expediate spre examinare la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg. În opinia experților, multe persoane interesate din Moldova au pariat anume pe acest candidat. Însă eurodeputații au refuzat să susțină numirea lui, votînd în favoarea lui Valeriu Grițco.

Potrivit ultimei declarații pe venit și proprietate, afișată pe site-ul Ministerului Justiției, principala sursă de venit a familiei noului ministru este salariul. În minister, Vladimir Grosu a cîștigat 204,5 mii lei, iar alte 84 mii lei – în rezultatul activității universitare și științifice. În calitate de președinte al Consiliului Administrativ al Camerei de Licențiere de Stat el a primit 21, 6 mii lei. Soția ministrului Rodica Grosu a cîștigat peste 95 mii de lei sub forma de salarii la trei comerciale: „Comitek”, „Dexterracom” și „Technofoodgroup”.

Familia nu dispune de loturi de pămînt și obiecte imobiliare scumpe. În declarație figurează doar un apartament cu suprafața de 70 m.p., cu valoarea cadastrală de 378 mii lei, în care ministrului îi aparține cota de 1/6. Vladimir Grosu este proprietarul a două automobile: Toyota Highlander din 2006, în valoare de 244 mii lei și Land Rover Freelander, 2004 г. , de 144 mii lei. Ministrul Justiției și soția sa nu păstrează economii la bancă, deținînd doar carduri bancare pentru transferul salariului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?