X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Expert despre situația lui Leancă: Renunțarea nu-l salvează

11 feb. 2015,, 14:34   Politică
7176 1

Expert despre situația lui Leancă: Renunțarea la funcția de premier nu-l salvează
Foto: flux.md

Analiștii politici consideră că Iurie Leancă nu va renunța la nominalizarea pentru funcția de premier înaintea procedurii de vot, așa cum se vehiculează în anumite cercuri de la Chișinău. Intervievați de NOI.md. politologii Corneliu Ciurea și Alexei Tulbure au precizat că o asemenea mișcare politică ar putea aduce un mare prejudiciu de imagine actualului premier.

Potrivit expertului IDIS Viitorul, pe fondul temerilor legate de eșecul pe care l-ar putea suporta joi în Parlament, Iurie Leancă ar putea fi tentat să renunțe la postul de premier. Acest gest ar putea minimiza pierderile suportate de premier, pe de o parte, spune Ciurea.

„Nu poate fi exclusă această versiune. Personal însă, cred că nu va renunța. A intrat în luptă și, probabil, va merge pînă la capăt. Dacă nu va fi votat din prima, va insista să fie înaintat a doua oară. Determinarea lui Leancă de a obține cu orice preț funcția de premier este legată și de dorința cercurilor de oameni care-l consiliază, dar și de suportul de care se bucură din partea europenilor. Dacă renunță, Leancă va pica prost, renunțarea nu-l salvează. Acest lucru va fi calificat drept gafă politică”, a explicat Ciurea.

La rîndul său, politologul Alexei Tulbure a explicat pentru NOI.md că ar fi un gest de iresponsabilitate din partea premierului să-și retragă candidatura, în ziua votului. Potrivit lui Tulbure, dacă va recurge la acest pas, Leancă va fi automat calificat drept părtaș la un joc politic murdar și își va compromite imaginea de politician.

„Dacă a vrut să refuze, trebuia să facă acest lucru mai demult, nu în ultima zi, atunci cînd expiră termenul prevăzut pentru votarea noului guvern. Dacă va accepta să recurgă la astfel de trucuri și să fie parte a unui joc murdar, care ne amintește de schemele cu așii din mînecă, își va prejudicia imaginea, va agrava situația. Ce salvezi, dacă ai ținut o țară întreagă ostatic atît timp în incertitudine, iar acum în momentul adevărului te retragi? Cred că trebuie să-și mențină poziția și să-și bea cupa amarului, în cazul în care va fi respins. Pînă la urmă, așa e politica”, a precizat Tulbure.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?