X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Scara cascadelor a fost construită timp de patru luni, iar reconstrucția ei va dura un an și jumătate (VIDEO)

3 feb. 2015,, 17:30   Societate
8641 3
Foto: noi.md
La 3 februarie lucrările de demontare a Scării cascadelor din Parcul „Valea Morilor” erau în toi. Însuși primarul general Dorin Chirtoacă a venit să inspecteze procesul.

Jurnaliștilor el le-a comunicat următoarele: „După reconstrucția Lacului comsomolist în anii 2008-2011, noi a purces la următoarea etapă – restabilirea Scării cascadelor și a Rotondei deasupra ei, iar apoi vom trece la alte obiecte din parc. Scara va fi restabilită cu exactitate. Pentru aceasta, în calitate de proiectant a fost antrenat Institutul „Chișinău-Proiect” și o întreprindere specializată în demolarea construcțiilor învechite. Durata estimativă a lucrărilor este de 1-1,5 ani, în funcție de complexitatea lucrărilor imprevizibile care pot apărea pe parcurs, așa cum se întîmplă de fiecare dată. Noi nu ne grăbim, important este ca lucrările să fie calitative, pentru ca obiectul să deservească orașul în următorii 50-100 de ani. Investițiile vor constitui circa 12 milioane de lei, inclusiv iluminatul, conectarea apei etc. Proiectul a fost supus expertizei necesare”. După cum s-a menționat în cadrul ședinței de lucru, de asemenea, au fost obținute autorizațiile respective pentru defrișarea arborilor vechi, plantați de-a lungul scării.

„Potrivit comenzii beneficiarului – Primăriei, precum și după coordonarea cu Ministerul Culturii, noi am elaborat proiectul de restabilire a Scării cascadelor, a relatat arhitectul-șef al SA „Restauratorul”, Vladimir Dubalari, implicat de Institutul „Chișinău-Proiect” în lucrările asupra proiectului. – Munca noastră constă în căutarea materialelor de arhivă, studierea obiectului în forma sa naturală, conform cărora am elaborat documentația de proiect, pe care am prezentat-o spre aprobare Ministerului Culturii, după ce am elaborat proiectul de restaurare. În cazul de față noi am încercat să restabilim la maximum aspectul original al Scării cascadelor, folosind materialele de finisare mai moderne – piatră de Cosăuți, betonul mozaic. Va fi restabilit aspectul exterior, așa cum a fost pe vremuri, inclusiv cascada, iluminatul, precum și toate formele arhitecturale mici – havuzurile, peștișorii, corpurile de iluminat. Lungimea scării constituie circa 100 de metri. Dacă revenim la istoria acestui obiect, proiectarea lui a fost efectuată din 1952 pînă în 1954. Construcția a demarat în aprilie 1955, scara fiind finalizată peste patru luni. Ulterior, probabil, au fost instalate doar formele arhitecturale mici. Este real să încheiem toate lucrările în acest an”.

„Compania „Datvicom” este antreprenorul general al construcției scării și havuzelor în Parcul „Valea Morilor”, a menționat directorul ei, Dumitru Antemir. – Deocamdată are loc demolarea, apoi vor fi efectuate lucrările de betonare, de placare cu piatra de Cosăuți, restaurarea tuturor formelor arhitecturale inițiale. Aici nu folosim prea multe materiale moderne, deoarece conceptul restaurării prevede restabilirea scării sub aspect original. S-ar putea ca la iluminare să se folosească elemente mai noi.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?