X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Timofti a oferit o recepție pentru membrii corpului diplomatic, acreditaţi la Chișinău

31 ian. 2015,, 11:50   Societate
4038 1

Foto : noi.md

Republica Moldova contează pe sprijinul politic al partenerilor europeni în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Riga, în vederea reconfirmării perspectivei europene. Declarația a fost făcută de șeful statului, Nicolae Timofti, cu prilejul recepției oferite la Palatul Republicii pentru membrii corpului diplomatic, acreditați la Chișinău. Dineul a fost organizat cu ocazia sărbătorilor de iarnă, notează NOI.md.

În discursul susținut în fața diplomaților străini, Timofti s-a referit la realizările obținute în 2014 pe calea integrării europene: liberalizarea regimului de vize cu UE, semnarea și implementarea Acordului de asociere, crearea Zonei de liber schimb. Demnitarul a dat o apreciere pozitivă modului în care au evoluat relațiile moldo-române, moldo-ucrainene în 2014, dar a vorbit și despre aprofundarea raporturilor cu SUA.

Referindu-se la climatul de securitate din regiune, șeful statului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluţia dramatică a evenimentelor din regiunile de sud-est ale Ucrainei. „În această perioadă de grele încercări pentru poporul Ucrainei, doresc să reiterez mesajul nostru de solidaritate şi sprijin pentru eforturile întreprinse vizînd identificarea unei soluţii politice paşnice a crizei, fără ingerinţă externă”, a declarat Timofti.

Nici problema evoluției relațiilor moldo-ruse nu a fost trecută cu vederea de președintele Timofti. Demnitarul a confirmat că „Federaţia Rusă rămîne un partener politic şi comercial-economic important pentru Moldova, iar în acest sens vor fi continuate eforturile la nivel politic în vederea depăşirii blocajelor ridicate artificial”.

Potrivit șefului statului, reglementarea conflictului transnistrean rămîne un obiectiv prioritar în 2015. „O premisă indispensabilă a acestui proces trebuie să fie finalizarea retragerii de pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor şi stocurilor de muniţii ale Federaţiei Ruse, care nu întrunesc consimţămîntul statului gazdă”, a adăugat Timofti.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?