Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

A doua zi de vot pentru președinția italiană s-a încheiat fără niciun rezultat

31 ian. 2015,, 11:10   Externe
3992 0

Foto: terichlist.com

Parlamentul italian a desfășurat vineri o nouă zi de vot neconcludent pentru un nou șef al statului, urmînd un proces care se așteaptă să culmineze sîmbătă cu alegerea judecătorului Curții Constituționale Sergio Mattarella, nominalizat de primul ministru Matteo Renzi în ciuda opoziției lui Silvio Berlusconi, relatează agențiile DPA și AFP.

Un colegiu format din 1.009 mari electori (senatori, deputați și reprezentanți ai regiunilor) și principalele formațiuni a desfășurat două runde, în care peste 500 de voturi în alb au fost numărate. Un rezultat similar s-a înregistrat joi în primul tur. Lucrurile serioase vor începe în al 4-lea tur așteptat sîmbătă dimineață, cînd majoritatea simplă de 505 voturi (50% plus unu) va fi suficientă.

Coaliția care îl susține pe Mattarella, un fost ministru democrat creștin, cuprinde Partidul Democrat (PD) de centru-stînga, un partid de opoziție de extremă-stînga, centriștii care sprijină guvernul și grupuri mai mici. Potrivit calculelor, el ar trebui să obțină cel puțin 570 de voturi.

O sursă politică a declarat pentru DPA că Noua Centru-Dreapta, partid al ministrului de interne Angelino Alfano, are de asemenea de gînd să-l sprijine pe Mattarella, sugerînd că el va fi ales cu o marjă chiar mai mare.

Primul ministru PD Matteo Renzi, care l-a propus pe Mattarella pentru președinție joi, a cerut "cea mai mare convergență posibilă, pentru binele comun al Italiei", descriindu-l pe nominalizat ca "o figură autoritară respectată de toți".

Șeful guvernului i-a chemat joi pe aleșii PD să voteze în alb în primele trei tururi și apoi să-l aleagă pe Sergio Mattarella, un sicilian cu reputație de dreapta dar aproape necunoscut publicului și care încă nu s-a exprimat în mass-media.

Apelul său pentru "cea mai mare convergență" a vizat în principal partidul Forza Italia al fostului premier cu imaginea pătată de scandaluri Silvio Berlusconi, care s-a declarat joi "trădat" după un refuz surpriză al lui Renzi de a ajunge cu el la un acord asupra unui candidat comun, notează DPA.

Chiar dacă se află în opoziție, Forza Italia cooperează cu Renzi asupra reformelor instituționale, așa că se aștepta la susținere politică. În această lună, partidul s-a aflat de partea guvernului în Senat, unde acesta are o slabă majoritate, asigurînd trecerea unei noi legi electorale.

Aleșii partidului Forza Italia au fost chemați de asemenea să voteze în alb în al 4-lea tur și, potrivit presei, ar putea fi chiar invitați să se abțină, pentru a evita ca unii, în buletinele de vot secrete, să nu respecte consemnul.

Renato Brunetta, șeful Forza Italia, a declarat că stabilitatea guvernului este la risc după ce Renzi "a rupt pactul instituțional cu Berlusconi" mergînd singur pentru președinție. "Fără noi, Renzi nu are voturi în Senat, astfel că rezultatul final sînt alegerile", a notat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?