Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cererea non-numerar de valută rămîne „nesatisfăcută”

31 ian. 2015,, 09:30   Economie
4246 1
Foto: noi.md
Cererea non-numerar de valută la bănci rămîne nesatisfăcută din cauza "intervenţiilor valutare slabe" din partea Băncii Naţionale (BNM), consideră dealerii valutari.

Potrivit agenţiei "Infotag", vineri, pe piaţă nu a avut loc aşteptata schimbare a situaţiei în legătură cu majorarea simultană a ratei de bază de la 6,5% la 8,5% şi a rezervelor obligatorii ale băncilor în lei moldoveneşti de la 14% la 16% cu ulterioara majorare pînă la 18%.

"Pentru a satisface «foametea valutară», cineva trebuie să vîndă valută, reducînd cererea datorită ofertei. Însă doritorii de a se despărţi de dolari SUA şi euro pe piaţă practic nu sînt şi acest rol un timp îndelungat îl joacă doar BNM", menţionează interlocutorii agenţiei.

În opinia lor, miza regulatorului că valută trebuie să vîndă speculatorii, care au cumpărat-o la cursul de 15-16 MDL:$1, este prematură, deoarece această categorie de participanţi ai pieţei nu sînt activi.

Vineri băncile vindeau valută la cursul de 18,10-18,15 MDL:$1 şi mai mare.

"Vînzările zilnice ale regulatorului de cîte $2-3 milioane practic nu influenţează situaţia pe fundalul nivelului înalt de «valutizare», cînd toţi tind să se axeze pe dolari şi euro, fiindu-le frică de evoluţia leului", subliniază expertul.

În 2014 BNM a vîndut din rezervele proprii de valută $420 milioane, prin care a intervenit pe piaţă.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?