X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Polonia propune să găzduiască ceremoniile de marcare a 70 de ani de la înfrângerea nazismului; Rusia reacționează

30 ian. 2015,, 04:00   Externe
6943 10

Foto: evz.ro

Președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a propus ca manifestările ce vor marca 70 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste să nu se desfășoare la Moscova, ci la Westerplatte, o peninsulă din apropiere de Gdansk, idee ce a stârnit critici dure din partea oficialilor ruși, care o percep drept o manevră antirusească, transmite AFP.Astfel, șeful Administrației prezidențiale ruse, Serghei Ivanov, a declarat că inițiativa lui Komorowski este o tentativă 'de a determina unii lideri europeni să nu vină la Moscova pe 9 mai', dată la care în mod tradițional autoritățile ruse organizează o paradă militară grandioasă în Piața Roșie pentru a aniversa victoria din cel de-al Doilea Război Mondial.

'Victoria asupra Germaniei naziste nu poate fi aniversată la Gdansk' pentru că 'nu a existat nicio victorie militară la Gdansk, locul unde a început al Doilea Război Mondial', a argumentat Ivanov.

Rusia a anunțat că anul acesta la respectivele manifestări și-au confirmat prezența circa 20 de lideri străini, inclusiv președintele chinez Xi Jinping și chiar cel nord-coreean Kim Jong-Un, însă tensiunile generate de conflictul din Ucraina fac puțin probabilă prezența unora dintre șefii de stat și de guvern europeni și cu atât mai puțin cea a președintelui american Barack Obama.

Președintele Komorowski a prezentat această propunere într-un interviu acordat pe 26 ianuarie cotidianului Gazeta Wyborcza. El a vorbit atunci despre recunoștința datorată de unele țări sovieticilor pentru eliberarea de sub ocupația nazistă, dar a cerut ca în același timp să nu se uite nici ocupația sovietică ce a urmat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?