Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Gorbaciov califică drept ''prostie'' ideea unor deputați ruși de a condamna ''anexarea'' RDG de către RFG

28 ian. 2015,, 19:00   Externe
5177 4

Foto: globa.ru

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a calificat miercuri drept ''prostie'' propunerea unor deputați din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) de a adopta o rezoluție prin care să fie condamnată ceea ce ei consideră ''anexarea'' în 1989 a Germaniei de Est de către Germania de Vest.''Ce fel de anexare? Nu poate fi vorba despre așa ceva. Propunerea deputaților din Duma de Stat este pur și simplu o prostie'', a afirmat ultimul lider al Uniunii Sovietice, citat de Interfax-Ukraina.

Referindu-se la argumentul unuia din inițiatorii propunerii ruse că, 'spre deosebire de Crimeea, în RDG nu a fost organizat un referendum național', Mihail Gorbaciov a explicat că nu era cazul unei consultări populare, în contexul numeroaselor mitinguri care au avut loc la acea vreme. ''Despre ce referendum putea fi vorba când în cele două țări sute de mii de oameni demonstrau având un singur slogan: 'Suntem un singur popor!'. Nimeni nu a negat aceasta și nici nu poate fi negat, de aceea nimănui nu i-a trecut prin cap să organizeze un referendum'', a afirmat Gorbaciov.

Fostul lider sovietic, artizanul politicii de deschidere a URSS în anii '80, a adăugat că ''nu se poate, ca de pe poziția de astăzi, să se facă aprecieri asupra a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 25 de ani, într-o altă epocă, într-o altă vreme''. Anterior, la Moscova, președintele Dumei, Serghei Narîșkin, a dispus Comisiei parlamentare pentru afaceri internaționale să studieze posibilitatea adoptării unei rezoluții prin care să fie condamnată 'anexarea Republicii Democrate Germane de către Republica Federală Germană în anul 1989'. În opinia lui Narîșkin, dacă ar fi de urmat logica celor care numesc evenimentele din martie 2014 drept "anexare" (a Crimeii), atunci la fel de ușor 'se poate spune că RFG a anexat în 1989 Germania de Est'.

Inițiativa Dumei se dorește a fi un răspuns la 'atacurile' președintei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, care a acuzat Rusia de 'anexarea Crimeii', peninsulă alipită la Federația Rusă în martie anul trecut în urma unui referendum controversat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?