X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Lavrov: violența din Ucraina, provocata de atacurile armatei ucrainene

25 ian. 2015,, 22:00   Externe
5929 0

Foto: ria.ru

Noile violențe din Ucraina, soldate cu zeci de morți în ultimele zile, au fost provocate de atacurile "permanente" ale armatei ucrainene asupra unor "localități populate", a declarat duminică șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, transmite AFP."Agravarea situației este rezultatul tirurilor permanente ale forțelor ucrainene asupra unor localități populate, prin încălcarea grosolană a acordurilor de la Minsk", a declarat Lavrov într-o convorbire telefonică avută cu omologul său american, John Kerry, informează un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko "nu a răspuns" propunerii președintelui rus Vladimir Putin de a retrage armamentul greu de pe linia de contact între forțele ucrainene și rebelii proruși, a adăugat el. "Nici autoritățile ucrainene nu și-au îndeplinit obligația de a lansa un proces constituțional global cu participarea tuturor regiunilor și a tuturor forțelor politice din țară", a acuzat șeful diplomației ruse.

"Nu există progrese nici în ancheta privind numeroasele crime comise în cursul conflictului ucrainean", care s-a soldat din aprilie anul trecut cu peste 5.000 de morți, conform OSCE, a mai afirmat șeful diplomației ruse. Lavrov a reiterat voința Rusiei "de a face tot posibilul pentru a convinge părțile (implicate în conflict) să aleagă o soluție pașnică", mai arată comunicatul. Totuși, "nu pot fi obținute rezultate reale decât exclusiv printr-un dialog direct cu (regiunile) Donețk și Lugansk", bastioane ale rebelilor proruși din estul Ucrainei, a subliniat ministrul rus de externe, acuzând autoritățile ucrainene că "evită prin orice mijloace" un astfel de dialog.

El a făcut din nou apel la SUA "să se folosească de influența lor asupra autorităților ucrainene pentru ca acestea să refuze să mizeze pe un scenariu militar". Lavrov și Kerry s-au pronunțat pentru "o încetare imediat a bombardamentelor de artilerie în Donbas și pentru retragerea armamentului greu", reiterând voința Moscovei și a Washingtonului "de a contribui la rezolvarea crizei ucrainene", se mai menționează în comunicat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?