X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Masca funerară a lui Tutankhamon a fost distrusă

25 ian. 2015,, 20:00   Externe
5540 0

Foto: lenta.ru

Masca funerară din aur a lui Tutankhamon, care are o vechime de peste 3.000 de ani, a fost iremediabil distrusă în timpul unei operaţiuni de reparare, informează washingtonpost.com, citând specialişti ai Muzeului Egiptean din Cairo, unde acest celebru artefact este expus. Detaliile privind modul în care a fost distrusă masca funerară nu sunt foarte clare. Dar se pare că, anul trecut, barba mumiei s-a desprins total, fie în timpul unei operaţiuni de curăţare a măştii, fie pentru că aceasta nu mai era bine prinsă, potrivit Associated Press, care scrie că a contactat trei specialişti de la muzeu, ce au oferit versiuni diferite asupra incidentului.

În acel moment, cineva a avut ideea de a lipi barba cu adeziv, însă s-a folosit o substanţă puternică, nepotrivită pentru astfel de antichităţi - pe bază de răşină epoxidică -, iar masca funerară a fost iremediabil distrusă. „Din nefericire, s-a folosit un material cu proprietăţi ireversibile - răşina epoxidică se foloseşte pentru lipirea pieselor din metal şi piatră - şi cred că nu era potrivită pentru un obiect uimitor precum masca din aur a lui Tutankhamon”, a declarat unul dintre specialiştii muzeului pentru Associated Press (AP), potrivit Mediafax.

Un alt specialist de la muzeu, care a fost martor la acest incident, a spus că atunci când un coleg de-al său şi-a dat seama ce s-a întâmplat, a luat o spatulă şi a încercat să elimine adezivul, dar a lăsat pe mască zgârieturi permanente. Conservatorul, care inspectează artefactele în mod regulat, a confirmat zgârieturile şi a spus că este clar că au fost făcute cu un instrument folosit pentru a elimina adezivul, mai scrie AP. În prezent, există un spaţiu între barbă şi faţă, unde se poate vedea un strat de adeziv galben trasparent, a mai spus unul dintre specialişti.

Muzeul Egiptean din Cairo a dezminţit faptul că angajaţii săi au distrus masca funerară, una dintre cele mai frumoase piese ale instituţiei vizitate anual de sute de mii de turişti. Mormântul faraonului Tutankhamon a rămas neatins vreme de 3.000 de ani, până când arheologul britanic Howard Carter a reuşit să îl găsească, după mulţi ani de săpături sterile.

Tutankhamon a domnit în Egipt în perioada 1336 î.Ch. - 1327 î.Ch., începându-şi domnia în jurul vârstei de 8 sau 9 ani. Istoricii spun că ar fi fost fiul lui Akhenaten, cunoscut sub denumirea de „regele eretic”. Tutankhamon s-a căsătorit cu sora lui vitregă, Ankhesenpaaten, şi avea vârsta de 17 sau 18 ani atunci când a murit. Cauza morţii sale a rămas până în zilele noastre un mister - ar fi putut să fie asasinat sau să fi murit din cauza unor răni suferite la o partidă de vânătoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?