Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Expert de la Berlin: „Imaginea pe care politicienii moldoveni o creează în exterior este deplorabilă”

25 ian. 2015,, 11:30   Politică
8893 11

Foto: europalibera.org

Politicienii din Republica Moldova calcă pe aceeaşi greblă, iar modul în care au avut loc negocierile de după alegerile parlamentare au fost o picătură considerabilă la imaginea proastă pe care o au aceştia în exterior. Or, liderii partidelor de la guvernare se gândesc doar la funcţii, la influenţă în justiţie, economie, în loc să caute soluţii pentru a opri haosul politic şi criza economică, afirmă un cunoscut expert german în politică.

„Trebuie să recunosc că sunt oripilată, nu mi-aş fi închipuit, mai ales gândindu-mă la dramatismul alegerilor din noiembrie anul trecut. Şi cu cât am stat cu toţii şi am aşteptat rezultatul care speram noi să fie favorabil forţelor pro-europene şi gândindu-mă că acest moment este încă la o depărtare de doar două luni, nu-mi vine să cred şi totuşi este îngrozitor. Şi imaginea pe care politicienii moldoveni o creează în exterior este destul de deplorabilă”, a declaragt expertul în politică Anneli Ute Gabanyi, de la Berlin, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Referindu-se la chinurile facerii unei coaliţii de guvernare se datorează şi faptului că, afirmă analistul politic, negocierile s-au consumat în secret, apărând doar din când în când de nişte scăpări, mai mult sau mai puţin intenţionate ale unor detalii unii despre alţii. Totodată, aceasta şi-a exprimat nedumerirea dificultăţii de formare a unei coaliţii între PLDM-PD-PL.

„Pentru mine este de neînţeles, mai ales dacă ne gândim la tot ce s-a întâmplat în ultimii ani, noi am fost de atâtea ori în astfel de situaţii neplăcute în Republica Moldova, încât a se repeta aceleaşi greşeli care au dus la pierderea majorităţii în Parlament, la pierderea respectabilităţii partidelor pro-europene, la câteodată pierderea şi a răbdării susţinătorilor Republicii Moldova în Occident, mă întreb cum se pot repeta astfel de greşeli? Şi astfel de obiceiuri se pare că sunt de nezdruncinat la politicienii din Republica Moldova”, a adăugat ea.

Or, în opinia expertului, partidele care se ţin cu dinţii de funcţii şi influenţă vor ajunge, iminent, în criză. „Dacă aceşti domni în majoritate se gândesc la posturi, la influenţe, la felul de a influenţa politica judiciară, economică, de toate felurile din Moldova, aceste partide vor intra într-o criză care nu văd cum ar putea fi rezolvată”, a mai declarat Anneli Ute Gabanyi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?