Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Experţi de la Bucureşti: Un procuror european pentru RM, respins din cauza tranzacţiilor dubioase

24 ian. 2015,, 09:45   Politică
6914 3

Foto: jurnal.md

Liderii PD şi PLDM resping categoric ideea unui procuror general european pentru Republica Moldova din cauza tranzacţiilor dubioase care au dus la cedarea unor active importante ale statului. Cele două partide care pretind că sunt proeuropene preferă mai degrabă să facă o coaliţie cu comuniştii, decât să-şi asume responsabilităţi în faţa UE. Asta ar însemna implementarea unor reforme dure, care în final le vor lovi zonele de interes. Este opinia mai multor experţi de la Bucureşti.

„PLDM şi PD ezită să-şi asume angajamente în faţa Comisiei Europene. Problema este de ce cele două partide declarate proeuropene nu vor ca viitorul procuror general să vină din spaţiul european. Nu vor din mai multe motive. Există acolo şi o vânzare a Aeroportului şi o vânzare a băncilor, un sistem financiar cangrenat. Cum a fost corupţia în România e aproape o glumă pe lângă ceea ce e în Republica Moldova. Cele două partide pretins-democrate vor mai degrabă să facă o coaliţie cu PCRM, nu să-şi asume anumite responsabilităţi”, a declarat directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, sociologul Dan Dungaciu, în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV.

„Acum contează dacă elita politică de la Chişinău va fi conştientă şi îşi va asuma reformele din Acordul de Asociere: combaterea corupţiei, reforma justiţiei, reguli clare de investiţii, controlul asupra tranzacţiilor mari de la bănci, lipirea Moldovei de drumul european. Exact acestea vin să lovească în interesele unor lideri politici din Republica Moldova. Până în prezent, tipul de împărţire a funcţiilor şi motivul din care liberalii au fost daţi afară, a ţinut de faptul că unul dintre partide a preluat justiţia, iar altul - zona financiară şi fiscală. S-au controlat reciproc şi au privatizat peste noapte bunuri pentru interesul propriu şi în beneficiul unor proprietari din Rusia”, a adăugat fostul consilier prezidenţial, Iulian Chifu.

Experţii susţin că o coaliţie cu PCRM ar însemna întoarcerea Republicii Moldova în zona de control a Federaţiei Ruse, iar cei trei oficiali europeni care au venit la Chişinău au transmis anume acest mesaj.

„Din nefericire pentru Republica Moldova, ceea ce Federaţia Rusă a pierdut la urnele de votare, câştigă în negocieri. Acum discutăm dacă RM va avea o coaliţie cu un partid comunist, care o va ţine în zona gri sau va reuşi într-un fel să dea un semnal Occidentului că va ieşi din zona gri. Asta e de fapt miza geostrategică a negocierilor care se poartă acum la Chişinău. Occidentalii au transmis un mesaj necruţător care nu putea să vină, după părerea mea, doar din Germania. Dacă RM va avea o guvernare cu comuniştii, Rusia va câştiga aşa cum a câştigat în Ucraina, dar nu prin război, ci prin negocieri postelectorale”, a accentuat Dan Dungaciu.

Or, revenirea PCRM la guvernare, direct sau indirect, ar însemna stoparea proiectului european pentru Republica Moldova pentru o perioadă nedeterminată.

„Pentru Bruxelles, consecinţele geopolitice sunt clare. Cu comuniştii în coaliţie va fi evident că proiectul european se va împotmoli din moment ce corupţia este un criteriu aproape politic pentru Bruxelles în ceea ce priveşte RM. NATO nu va mai fi o temă, iar relaţia cu România va fi permanent ţinută în tensiune, exact cum vrea Rusia, care aşa cum vrea ca Ucraina să nu se ducă pre Occident, să nu se ducă nici RM. Astfel frontiera euroatlantică va rămâne pe Prut pentru nu se ştie ce perioadă”, a conchis Dan Dungaciu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?