X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Moldova ar putea importa energie electrică din România

17 ian. 2015,, 10:15   Business
4316 0

Foto: noi.md

Există şanse ca Republica Moldova să importe necesarul de energie electrică din România, asta ar implica însă costuri colosale. Cel puţin asta susţin experţii din domeniu. Discuţiile cu partenerii români ar putea fi reluate după ce Ucraina a sistat exportul de energie electrică în ţara noastră.

După ce Ucraina a sistat exportul de curent electric în ţara noastră, consumatorii moldoveni sînt asiguraţi cu energie electrică procurată, în volum de circa 75 la sută, de la Centrala de la Cuciurgan, controlată de o campanie rusească. Alte 25% provin din sursele locale, produse de CET-urile din Moldova, a anunţat Ministerul Economiei. Experţii susţin că e puţin probabil ca şi centrala de la Cuciurgan să sisteze complet livrările de energie.

Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de energie electrică: «Intenţionat, nimeni nu o să facă lucrul acesta. Exclud situaţia aceasta. Nu este exclusă situaţia cînd Cuciurganul nu va putea să asigure aceste 75%, poate să asigure 60%».

Ion Preaşcă, jurnalist, expert economic: «Posibilitatea unei asemenea debranşări, sistemele sînt prea dependente. Ei dacă ne debranşează pe noi, singuri trebuie să se oprească, sau să lucreze la un volum foarte mic, care oricum nu le asigură securitatea energetică. Ei sînt interesaţi din punct de vedere economic, fiindcă nu au unde o vinde».

Ieri, premierul roman, Victor Ponta, a precizat că va discuta cu Iurie Leancă despre posibilitatea de a exporta curent electric în Moldova.

Victor Ponta, premierul României: «Ce se poate face din punct de vedere infrastructură, facem. După cum ştiţi, România are energie electrică, problema este că nu avem capacităţile de transport suficiente. O să discut cu domnul Leancă».

La momentul actual, livrarea energiei electrice din România poate avea loc pe linia de înaltă tensiune, de 400 kV Vulcăneşti – Isaccea şi 3 linii cu tensiune de 110 kV (kilovolţi). Capacitatea de interconexiune a acestor linii cu principalul centru de consum, care este Chişinăul, este insuficientă, prin urmare, volumele care pot fi procurate prin aceste linii sînt relativ mici, susţin experţii.

Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie Electrică: «Sistemul energetic al României lucrează la alt standart şi liniile nu pot lucra în paralel. Este necesară instalarea unei instalaţii care se numeşte back to back, care permite funcţionarea sincronă prin această instalaţie a sistemelor care lucrează la diferite standarte».

Anul trecut, premierul Iurie Leancă a discutat cu ministrul român al Energeticii, Constantin Niţă, despre posibilitatea ca România să finanţeze construirea, la Vulcăneşti a sistemului ”back to back”. Cheltuielile s-ar ridica la aproximativ 65 de milioane de euro. Deşi anul trecut, discuţiile au fost reluate, acestea s-au stopat din motiv că partea ucraineană a trecut în gestiunea companiilor de stat liniile electrice care trec pe teritoriul ei, înclusiv cele ale RM.

Ion Preaşcă, jurnalist, expert economic: «Ai noştri s-au adresat, dar n-au putut rezolva problema. Acum, ca să putem importa, trebuie să construim altă linie de fapt, şi nu doar acel segment, dar de la sud pînă la Chişinău. Asta implică costuri foarte mari. E vorba de sute de milioane de euro».

Şi fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr declara anul trecut că Moldova este interesată să importe energie electrică din România, unde preţul este mai mic cu circa 15-20 la sută, comparativ cu preţul de achiziţie a energiei din Ucraina la acel moment. Victor Ponta a purtat, ieri, discuţia telefonică cu premierul Iurie Leancă, însă nu s-a anunţat dacă printre subiectele abordate a fost şi importul de energie electrică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?