Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Moldova a devenit lider mondial după ritmul de creştere a volumului de producere a oţelului

14 ian. 2015,, 11:30   Economie
9821 6
Foto: protok.net
În anul 2014 Moldova a devenit lider mondial după ritmul de creştere a volumului de producere a oţelului care a sporit, potrivit unor date preliminare, cu 95 la sută, relatează NOI.md. Acest fapt îl denotă datele Asociaţiei Worldsteel, cu 65 de ţări – principalii producători de oţel, care la începutul lunii ianuarie a publicat rezultatele preliminare ale activităţii pe anul 2014. Ele vor fi precizate ţinînd cont de rezultatele finale înregistrate în luna decembrie, dar deja acum ele permit să se tragă concluzii privind situaţia în ramura dată.

După cum menţionează Asociaţia Worldsteel, Moldova a ajuns în rîndul liderilor mondiali după ritmul de creştere a volumului de producere a oţelului (cu 95 la sută), însă acest fapt nu înseamnă că ţara a avansat mult. Pur şi simplu în anul 2013 Uzina Metalurgică Moldovenească din Rîbniţa (regiunea transnistreană) şi-a reluat activitatea doar în luna august şi în decembrie 2013 a suspendat-o, iar în anul 2014 UMM a putut să reia procesul de producere deja la finele lunii ianuarie şi a funcţionat pe parcursul întregului an.

După cum menţionează experţii din ramură, dacă în anul 2013 topirea oţelului astfel a constituit doar 190 de mii de tone, atunci creşterea pînă la 370 de mii de tone, înregistrată în 2014, oricum nu poate fi considerată un progres real pentru întreprinderea cu capacitatea proiectată de 684 de mii de tone pe an şi Moldova a obţinut tricoul galben de lider de la Worldsteel exclusiv datorită unei baze de comparaţie scăzute.

Acelaşi lucru vizează Ungaria, care s-a clasat pe cel de-al doilea loc, cu o sporire de 34 la sută. În ansamblu, în anul 2014 topirea oţelului pe plan mondial s-a majorat cu 2,7 la sută – pînă la 1,625 de miliarde de tone. O evoluţie pozitivă în fabricarea oţelului au înregistrat 45 de ţări membre ale Worldsteel, cea negativă – 20 de ţări.

De menţionat că în urma acţiunilor militare de pe Donbass, Ucraina a fost exclusă din Top 10 producători mondiali de oţel în ratingul Worldsteel încă în luna august 2014, iar în luna septembrie a devansat şi mai mult, situîndu-se pe treapta a 12-a. Majoritatea întreprinderilor metalurgice ucrainene se află în zona OAT sau în apropiere nemijlocită cu aceasta. Tirurile de artilerie asupra teritoriului uzinelor, aruncarea în aer a căilor ferate nu contribuie la menţinerea şi îmbunătăţirea rezultatelor de producere. De aceea, potrivit rezultatelor anului 2014, Ucraina a ajuns pe locul doi după ritmul de scădere a topirii oţelului – cu 17,5 la sută. O mai mare devansare a înregistrat doar Venezuela – 33,2 la sută. Emiratele Arabe Unite se află pe locul trei în Top 3 lideri după ritmul de scădere a producerii de oţel cu un indice de minus 16,2 la sută.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?