X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

BNM va publica în curînd date privind BEM și Banca Socială

22 dec. 2014,, 16:45   Economie
4027 0
Foto: noi.md
Ultimele date financiare privind activitatea financiară a Băncii de Economii și Băncii Sociale, în care Banca Națională a Moldovei (BNM) a introdus administrare specială, vor fi publicate pînă la sfîrșitul anului curent. Astfel, va putea fi analizat efectul de pe urma tranzacțiilor suspecte încheiate de aceste bănci în ultimele două săptămîni ale lunii noiembrie. Informația a fost comunicată de guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, în cadrul unei emisiuni de la Publika TV, informează NOI.md.

Oficialul a amintit că Procuratura Generală a inițiat două dosare penale pe marginea tranzacțiilor suspecte efectuate la cele două bănci, și nu pe numele unor persoane concrete. Potrivit lui Dorin Drăguțanu, administratorii speciali desemnați la Banca de Economii și Banca Socială în fiecare zi raportează procurorilor despre „surprize”, tranzacții suspecte depistate la cele două bănci.

Astfel, s-a stabilit că a fost oferit un volum mare de credite noi alocate pentru rambursarea creditelor vechi, fără perspectivă. Printre alte tranzacții dubioase se numără plasamente mari în băncile Moldovei, transmiterea unor credite problematice mari agenților economici de peste hotare, majorarea artificială a balanței contabile în unele bănci. Potrivit funcționarului, în urma unor asemenea activități Banca Socială pe hîrtie a devenit cea mai mare bancă din Moldova. Dorin Drăguțanu a menționat că activele acestei bănci nu puteau să înregistreze o asemenea creștere timp de o lună, fiind vorba despre anumite nuanțe la întocmirea raportului contabil.

Guvernatorul BNM a menționat că au fost depistate lucruri specifice, complicate, iar informația respectivă acum este analizată. Dorin Drăguțanu a spus că BNM nu poate vorbi despre toate detaliile, pentru a asigura stabilitatea financiară, preferînd să opereze cu lucruri verificate, nu cu speculări sau suspiciuni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?