X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Vînzînd valută, BNM a obţinut „linişte” pe piaţa valutară

22 dec. 2014,, 15:30   Economie
4505 0
Foto: ztgzt.kz
Prin vînzarea abundentă de valută la sfîrşitul săptămînii trecute, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a contribuit la stabilirea în ziua de luni a „liniştii” pe piaţa valutară.

Dealerii unor bănci au relatat agenției "Infotag" că luni nu s-a observat vreo dorinţă semnificativă nici de a cumpăra, nici de a vinde valută.

"Acest fapt poate fi considerat un rezultat al acţiunilor de vineri şi sîmbătă ale regulatorului pieţei, cînd dealerul său a vîndut $25 milioane şi $5 milioane, ceea ce a permis pentru prima dată în ultimul timp să fie satisfăcută pe deplin cererea de valută", a relatat interlocutorul agenţiei.

Întrebat dacă situaţia dată înseamnă că trendul de curs a atins punctul din care se va începe întoarcerea lentă a cursului spre întărirea leului, dealerul băncii a spus că este prematur de a prognoza asemenea consecinţe.

"De regulă, asemenea turnură este precedată de o situaţie calmă pe piaţa valutară, cînd cererea şi oferta balansează independent, fără implicarea regulatorului pieţei în acest proces. Acum observăm linişte, dar nu avem siguranţa că nu va apărea cerere bruscă de cumpărare a valutei şi atunci din nou va fi necesară implicarea BNM", a explicat dealerul.

Unii participanţi ai pieţei atrag atenţia la faptul că pînă pe 25 decembrie va trebui de achitat la buget toate impozitele, de aceea, nu este exclus că pentru aceasta unii agenţi economici vor avea nevoie să vîndă valută, ceea ce, de asemenea, va preveni creşterea cursului dolarului SUA.

Analiştii pieţei afirmă că, tradiţional, la sfîrşitul anului (din 28 pînă pe 31 decembrie) pe piaţă se resimte cerere de valută din cauza dorinţei mediului de afaceri pe perioada vacanţei de a pleca în valută, pentru a se asigura de deprecierea leului la începutul anului nou.

"În cazul în care trendul de curs al leului cu adevărat a atins punctul culminant în deprecierea sa, atunci nu este exclus că în ianuarie 2015 vom fi martorii procesului în care valuta naţională va începe să cîştige poziţiile pierdute", a spus dealerul, amintind că rareori leul revine la cursul precedent.

Practica demonstrează că prin fortificare leul moldovenesc, de regulă, reia cel mult 50-75% din cursul pierdut faţă de dolarul SUA.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?