X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Moldova și România au semnat un contract de livrare a gazelor mai ieftine, prin gazoductul Iași-Ungheni

22 dec. 2014,, 13:30   Economie
3771 4

Foto: ziarulnational.md

Moldova și România au semnat astăzi un contract de vînzare-cumpărare a gazelor naturale, pe care țara noastră le va primi prin gazoductul Iași-Ungheni la un preț redus. Combustibilul va fi livrat în Moldova de către compania OMV Petrom Gaz, la un preț de 1010 lei românești pentru o mie de metri cubi, echivalent cu aproximativ 277 de dolari, relatează NOI.md.

Documentul a fost semnat la Chișinău de către administratorul Companiei de Stat Energocom, Andrian Pritula, și reprezentantul OMV Petrom Gaz, Marian Betică, în prezența vicepremierului, ministrului Economiei, Andrian Candu, și a reprezentanților Ambasadei României la Chișinău.

Andrian Candu a menționat importanța acestui eveniment, subliniind că este vorba despre consolidarea securității energetice a țării, inițierea livrărilor de gaze în Moldova din surse alternative și începutul unei noi cooperări între companiile Energocom și OMV Petrom Gaz. El a mulțumit autorităților României pentru susținerea permanentă, inclusiv pentru acordarea a 2 milioane de euro pentru achiziționarea cărbunilor pentru păturile sărace ale populației din țara noastră, de care ele vor beneficia în curînd.

Șeful Ministerului Economiei al Republicii Moldova a menționat că contractul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015. În prima etapă volumul gazelor livrate în Moldova va fi mic. Acest lucru este necesar pentru verificarea și testarea sistemului. Ulterior el va fi majorat. Potrivit contractului, în fiecare lună se va putea spori volumul livrărilor prin semnarea unor anexe separate. Andrian Candu a spus că în al doilea trimestru al anului 2015 se preconizează inițierea construcției gazoductului din Ungheni spre Chișinău și atunci Moldova va putea procura de la România un volum mai mare de gaze și la alt preț.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?