X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Investițiile cetățenilor în propria locuință nu sînt protejate de stat (VIDEO)

22 dec. 2014,, 13:45   Societate
4555 0
Foto: noi.md
„În Moldova funcționează un șir de instituții menite să protejeze drepturile cetățenilor, dar niciuna dintre ele nu poartă răspunderea și nu protejează investițiile lor în construcția propriei locuințe”, cu aceste concluzii i-a familiarizat pe jurnaliști în cadrul unei conferințe de presă avocata Transparency International – Moldova Zinaida Guțu, relatează NOI.md.

În cadrul prezentării studiului „Riscul investițiilor în construcția spațiului locativ”, expertul a precizat că a solicitat informații la acest capitol Agenției pentru Protecția Consumatorilor, MAI-ului, Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție, Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, altor instituții, însă toate ele ignoră problema menționată și nu o recunosc drept obiect al activității sale.

„Totodată, nici un act normativ al țării nu reglementează în vreun fel relațiile dintre companiile de construcții și beneficiari (investitori). Există o lege care stipulează condițiile de restituire a banilor de către vînzător în cazul încălțămintei defecte, iar despre modul în care un cetățean al țării poate să recupereze zeci de mii de euro, pe care el i-a investit în construcția apartamentului, dar așa și nu s-a mutat în casă nouă, nu se specifică nici într-un document”, a precizat specialistul.

Ea a mai reamintit că din anul 2008 și pînă în prezent au fost intentate doar 77 de procese penale în legătură cu nerespectarea obligațiilor de către companiile de construcții, doar 37 au fost deferite justiției, însă nu a fost emisă nicio sentință de condamnare, care ar obliga compania să restituie banii titularului.

„Mai mult decît atît, nu există nici chiar un model unic al contractului bilateral încheiat între constructor și investitor, cele perfectate în prezent diferă printr-o multitudine de aspecte. Totodată, în ele foarte detaliat și strict sînt stipulate obligațiile investitorului, iar în cazul companiei acest capitol este foarte vag. Deseori se întîmplă că, preluînd banii de la investitor, constructorii mai contractează credite bancare. Și în acest caz unul și același apartament devine atît proprietate a cetățeanului, cît și un imobil gajat în favoarea băncii”, a continuat avocata.

Zinaida Guțu a citat exemple din legislația Federației Ruse, Franței, Belgiei, în care drepturile investitorilor sînt clar definite și strict protejate. În Marea Britanie chiar asociația companiilor de construcții poartă răspunderea pentru relațiile de integritate ale membrilor săi cu beneficiarii locuințelor. În Moldova problema este ținută în suspans.

„Noul guvern trebuie să includă pe ordinea de zi în viitorul cel mai apropiat problema dureroasă ce ține de protecția drepturilor investitorilor în spațiul locativ”, a conchis Guțu.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?