X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

ANRCETI: Folosirea în Moldova a radiotelefoanelor DECT 6.0 este interzisă

22 dec. 2014,, 13:15   Societate
3245 0
Foto: golos.md
Folosirea în Moldova a radiotelefoanelor fixe în standardul nord-american DECT 6.0 este interzisă. Un avertisment în acest sens a fost emis de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), relatează agenţia "Infotag".

Agenţia a invocat drept motiv faptul că utilizarea acestor radiotelefoane afectează în mod direct funcţionarea reţelelor de telefonie mobilă 3G şi calitatea serviciilor, fapt ce prejudiciază interesele a zeci de mii de consumatori.

"Radiotelefoanele fixe în standardul DECT 6.0 sînt destinate pentru utilizare în ţările din America de Nord (frecvenţa de lucru a acestui standard este de 1920-1930 MHz, ea fiind utilizată pe continentul nord-american fără licenţă), standardul DECT 6.0 avînd un plan de frecvenţe diferit de standardul european DECT. În Europa, inclusiv în Republica Moldova, frecvenţa dată este alocată în bază de licenţă operatorilor de telefonie mobilă pentru reţele 3G", au explicat specialiştii agenţiei.

Potrivit lor, persoanele care utilizează radiotelefoane fixe în standardul DECT 6.0 riscă sancţiuni contravenţionale pentru producerea perturbaţiilor prejudiciabile reţelelor publice de telefonie mobilă şi împiedicarea funcţionării echipamentelor şi liniilor de telecomunicaţii. Pentru săvîrşirea contravenţiilor menţionate, art. 251 al Codului contravenţional prevede aplicarea unor amenzi de pînă la 500 de unităţi convenţionale (10 000 lei).

ANRCETI îndeamnă doritorii de a achiziţiona radiotelefoane fixe în standardul DECT să fie prudenţi la efectuarea cumpărăturilor în magazine on-line americane (de ex: www.ebay.com), precum şi la procurarea acestor terminale pe piaţa secundară din Republica Moldova, asigurîndu-se că aparatele respective nu utilizează standardul nord-american DECT 6.0.

Radiotelefoanele fixe în standardul european DECT achiziţionate în ţările din Europa, inclusiv în magazinele autorizate din Republica Moldova, utilizează altă frecvenţă decît reţelele mobile 3G (frecvenţa de lucru a standardului DECT european: 1880-1900 MHz) şi pot fi utilizate în Moldova fără restricţii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?