Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Renato Usatîi cere anularea rezultatelor alegerilor şi organizarea unui nou scrutin

22 dec. 2014,, 13:00   Politică
7370 15
Foto: vedomosti.md
Liderul listei candidaţilor în deputaţi din partea Partidului „Patria”, Renato Usatîi, cere declararea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie invalide şi desfăşurarea unui nou scrutin cu participarea partidului „Patria”, care a fost exclus din cursa electorală. Acest lucru este menționat în declaraţia lui Usatîi pentru presă, scrie agenţia "Infotag".

„Alegerile parlamentare au lipsit ţara noastră de reputaţia de unicul stat postsovietic (cu excepţia ţărilor baltice), care desfăşoară alegeri relativ libere şi democratice. În mare parte a fost unica realizare democratică a Moldovei din momentul proclamării independenţei. Alegerile din 30 noiembrie 2014 nu au fost libere şi democratice. Aceste alegeri au fost falsificate, iar amploarea încălcărilor admise de partidele de la guvernare, a CEC-ului şi altor organe de stat a fost atît de mare, încît a schimbat în mod cardinal rezultatele alegerilor", se subliniază în document.

Printre încălcări el a menţionat activitatea CEC-ului în favoarea partidelor de la guvernare; încălcări financiare şi de alt gen al celor din urmă; crearea în societate a atmosferei de frică şi panică, amplificarea isteriei privind extremiştii inventaţi, care organizează în Moldova un „maidan” la ordinul partidelor de la guvernare şi structurile de stat subordonate acestora; sabotarea de Guvern şi CEC a organizării alegerilor în Rusia, unde zeci de mii de cetăţeni ai Moldovei nici nu au reuşit să intre în secţiile de vot; defectarea registrului electronic al alegătorilor, fapt ce a făcut posibil votul multiplu cu aplicarea schemelor criminale; manipulare la calcularea rezultatelor, cînd voturile invalide au fost atribuite partidelor de la guvernare şi multe altele.

Acuzaţiile împotriva partidului „Patria”, exclus din cursa electorală în ajunul alegerilor, el le-a calificat drept "fabricate" şi "neîntemeiate". Renato Usatîi cere demisia imediată a întregii componenţe a CEC-ului, intentarea dosarelor penale pentru infracţiuni comise de membrii CEC-ului, încetarea imediată a represiunilor politice împotriva activiştilor partidului „Patria”. În particular, politicianul solicită eliberarea şi celor numiţi deţinuţi politici, Nicolai Ţîpovici şi Cornel Moraru, precum şi încetarea persecutării şi eliberarea lui Pavel Grigorciuc şi Mihail Amerberg.

"Partidul Patria îndeamnă toate forţele sănătoase ale societăţii moldoveneşti să se unească în faţa pericolului de guvernare a autorităţilor nelegitime, apărute în urma alegerilor falsificate, să se unească pentru ca regimul să îndeplinească cerinţele sus-menţionate. Astăzi societatea moldovenească are un temei serios pentru a se uni – să ţină piept regimului, care a primit mandat de guvernare nu din mîinile poporului, ci din mîinile funcţionarilor corupţi, a statului acaparat de oligarhi, care au călcat în picioare Legea şi Democraţia din Moldova în această toamnă electorală", se spune în declaraţia lui Usatîi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?