X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Mark Tkaciuk: Actualul PCRM nu are nevoie de comunişti

22 dec. 2014,, 12:30   Politică
6632 6
Foto: moldpress.tumblr.com
(Fostul ideolog al PCRM, Mark Tkaciuk, a comentat excluderea sa din Partidul Comuniştilor într-un interviu pentru agenţia "Infotag").

"Infotag": Ce se întîmplă în PCRM?

Mark Tkaciuk: În Partidul Comuniştilor are loc conştientizarea dureroasă a faptului că actualii lideri ai acestui partid conştient şi intenţionat au dus formaţiunea la înfrîngere. Iar în paralel – la fel intenţionat şi conştient – au păstrat la guvernare actuala alianţă a partidelor de dreapta. La sfîrşitul lunii mai – începutul lunii iunie, cînd am făcut public acest diagnostic, le-a părut unora prea pesimist şi, posibil, nu prea convingător. Acum însă este verdictul public al alegătorilor.

"I": Cum aţi comenta decizia Comisiei de partid privind excluderea Dumneavoastră din PCRM?

M.T.: Deja am comentat-o sîmbăta trecută. Actualul PCRM, în persoana liderilor săi, se uneşte activ cu guvernarea. Nu-şi permite să spună niciun cuvînt împotriva noii prăbuşiri de standarde democratice elementare în ţară, împotriva voturilor furate, împotriva valului de represiuni, împotriva dosarelor fabricate, împotriva reţinerii activiştilor civici. În timpul alegerilor şi imediat după regimul din Moldova a devenit mult mai rău, mai agresiv. Dar PCRM a decis totuşi să coopereze cu acest regim, fără a înainta condiţii, cerinţe, măcar ceva asemenea celor 10 principii înaintate de Iurie Roşca comuniştilor în 2005. Nimic asemănător! Doar rugăminţi de a fi acceptaţi în cercul lor. O văicăreală continuă de a le da măcar ceva – de la Compania „Teleradio-Moldova” pînă la Curtea de Conturi.

Pentru ce îi trebuiesc acestui partid comuniştii? La sigur că de comunişti nu are nevoie. Aşa că totul este clar şi cît se poate de logic.

"I": Întotdeauna spuneaţi că rămîneţi comunist, indiferent de orice. Această afirmaţie este actuală?

M.T.: A devenit şi mai actuală. Cine poţi să mai fii într-o ţară guvernată de o juntă în care liderii comunişti formali s-au transformat în nişte figuri asemenea poliţiştilor cu benzi albe cînd s-au dezis de steagul nostru roşu şi au renunţat la speranţele majorităţii cetăţenilor?

S-a mai întîmplat, şi nu o dată. Steagul trebuie ridicat şi transformat în steag al victoriei.

"I": Excluderea Dvs. din partid înseamnă că tovarăşii dumneavoastră, care făceau parte din aşa-numitul "grup al lui Tkacuk", au pierdut lupta din interiorul partidului?

M.T.: Nici un fel de grup al lui Tkaciuk nu a existat. La fel cum nu s-a purtat nicio luptă în interiorul partidului. Voronin, membrii Executivului politic, da, au generat teroarea în partid, organizau "opinii" de colectiv la plenare, închideau gurile, falsificau alegerile, încălcau Regulamentul, inventau poveşti despre extremişti în PCRM. Dar nu s-a organizat rezistenţă acestor acţiuni. Ba chiar era imposibil de organizat. În urmă cu două luni mulţi nu puteau crede în ceea ce astăzi văd cu propriii ochi. Ţin minte cum mulţi colegi îmi spuneau: "Mark, nu se va ruga PCRM în faţa guvernării, este imposibil".

Acum situaţia este diametral opusă. Dar nici acum nu există vreun grup al lui Tkaciuk. În schimb, au apărut adepți – sînt foarte mulţi. Şi nu sînt doar comunişti. Oameni, care au înţeles că ţara a fost acaparată de oligarhi, că nu va fi modernizare socială şi economică, că chiar şi sub steagul UE ţara s-a transformat într-un lagăr de concentrare, că acest stat cu asemenea regim mai are de existat cel mult cinci ani.

Au fost şi sînt oameni care înţeleg că organizarea politică a comuniştilor moldoveni este elementul de stat al sistemului politic moldovenesc, că este un element important al sistemului democratic din ţară. Şi dacă acest "loc sfînt" este gol, el nu va putea fi completat cu proiecte politice roz. Acest loc va fi pur şi simplu ocupat, acaparat, ocupat de guvernarea antidemocratică şi antistatală. Uitaţi-vă, acum, cînd PCRM a capitulat demonstrativ, cînd cochetează vulgar cu junta de la conducere şi se umileşte în faţa liderilor acesteia, vedem doar înăsprirea vieţii politice, amplificarea terorii poliţieneşti, atacarea drepturilor omului, a tuturor fără excepţii.

Comuniştii moldoveni au posibilitatea să schimbe situaţia actuală. Şi sînt convins că o vor face. Cu atît mai mult că celelalte forţe de opoziţie încă mult timp se vor maturiza, vor aduna capital intelectual şi organizaţional.

"I": Ce urmează? Intenţionaţi să continuaţi lupta în PCRM?

M.T.: Păi, formal nu mai pot lupta. Am fost exclus din partid. Dar, fiind democrat şi comunist din convingere, ca reprezentant al mediului academic, ca un reprezentant al opiniilor societăţii civile, voi saluta victoria comuniştilor în PCRM. Voi contribui cum voi putea la această victorie. În acest sens nimeni nu-mi mai poate interzice ceva.

Cred că orice partid politic este interesat de sprijinul societăţii civile, de orice critică dintr-o parte, de orice aprecieri. Cu atît mai mult cînd aceste aprecieri aparţin unei persoane ce nu pretinde nici funcţii, nici competenţe.

"I": Este posibilă participarea Dvs. la un alt proiect politic?

M.T.: Mi-aş dori să spun nu, dar voi răspunde altfel. Nu cred că acest regim va permite înregistrarea, instituirea unui nou proiect politic, unui partid nou. Formaţiunea nu va fi înregistrată, iar orice iniţiatori din start vor fi acuzaţi de extremism şi prietenie cu Ben Laden. Aceasta este realitatea.

Am o poziţie sceptică faţă de asemenea formulare a chestiunii. Oricît de dificilă ar fi lupta din PCRM, această luptă trebuie cîştigată. În partid s-au adunat oameni excepţionali, politicieni străluciţi la nivel regional şi naţional. Chiar de nu sînt reprezentaţi în actualul parlament, chiar de liderii partidului sînt trădători, situaţia nu trebuie lăsată în voia sorţii.

Sînt sigur că anume cu victoria comuniştilor în PCRM va începe înfrîngerea întregii junte moldoveneşti. Aceasta este logica luptei politice şi nu văd alta. Cel puţin în momentul de față.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?