Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Calmîc: situația vizavi de rubla rusă și leul moldovenesc este diferită de cea din anul 1998 (VIDEO)

20 dec. 2014,, 10:30   Economie
10296 1

Foto: noi.md

”Situația și cauzele ce țin de valutele naționale ale Moldovei și Rusiei sînt absolut diferite. Dar și în primul, și în al doilea caz va fi găsită o ieșire eficientă și situația se va stabiliza. Așa că eu nu sfătuiesc cetățenii Moldovei să se grăbească să schimbe economiile sale în dolari sau euro, doar veți pierde în final”, astfel a comentat pentru jurnaliști prăbușirea bruscă a rublei și devalorizarea leului viceministrul economiei Octavian Calmîc, relatează NOI.md.

Expertul a reamintit că ”70 la sută din exporturile FR constituie hidrocarburi. Prăbușirea bruscă a prețului la petrol pe piețele mondiale a afectat valoarea rublei. Tot aici se referă și consecințele sancțiunilor împotriva Rusiei, impuse de UE și alte țări ale lumii. Și, de sigur, prăbușirea rublei a fost cauzată de speculațiile valutare ale jucătorilor mari”.

”Drept motiv pentru devalorizarea leului moldovenesc a servit embargoul introdus de Rusia față de produsele agricole moldovenești, precum și scăderea volumului remitențelor din străinătate”, a precizat interlocutorul.

Totodată, funcționarul a reamintit că ”actuala situație nu poate fi comparată cu cea din 1998, cel puțin din cauza faptului că economia Rusiei nu mai este atît de slab dezvoltată, pe cît era atunci. Ea a înregistrat o ameliorare considerabilă”.

Sînt convins că Rusia foarte repede va identifica și aplica pîrghiile eficiente și va stabiliza situația. Posibil ca rublă să nu mai revină la nivelul precedent de 30 de ruble pentru un dolar, dar nici nu va crește dublu. Și Banca Națională a Moldovei, și Guvernul vor identifica instrumentele necesare pentru aceasta”, a promis Calmîc.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?