Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Opinie: Preşedintele tergiversează convocarea noului parlament din cauza divergenţelor

19 dec. 2014,, 17:00   Politică
10667 4
Foto: inprofunzime.md
Preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, amînă convocarea noului parlament din cauza divergenţelor dintre partidele proeuropene – PLDM, PDM şi PL, care încearcă să creeze coaliţia majoritară, consideră analistul Denis Cenuşa.

Solicitat de agenția "Infotag", expertul a spus că "forţele proeuropene, care au obţinut la alegeri majoritatea, nu au o poziţie clară în privinţa parteneriatului cu PCRM, astfel negocierile se tărăgănează".

"Liberal-democraţii şi democraţii văd în comunişti un partener al coaliţiei, nu un membru. Liberalii categoric refuză să coopereze cu PCRM, care a fost de acord să rişte şi să iniţieze negocierile cu guvernarea cu anumite condiţii. Estre dificil de spus cu ce va rezulta actuala situaţie, dar cu siguranţă subînţelege cooperare cu PCRM – o şansă pentru ţară de a nu repeta greşelile care au dus la o criză politică de durată", consideră Cenuşa.

Potrivit lui, "Timofti este interesat de continuarea cursului proeuropean şi, de aceea, nu se grăbeşte să convoace Parlamentul".

"În pofida faptului că preşedintele nu este reprezentant al niciunui partid proeuropean, şeful statului nu doreşte să creeze probleme coaliţiei. Timofti de repetate ori s-a pronunţat în favoarea cursului integrării europene şi este în interesele sale ca noua guvernare să ajungă la un consens", a spus expertul.

Cenuşă consideră că dacă preşedintele va convoca Parlamentul sau o va face cu întîrziere, vinovat va fi el, nu Parlamentul.

"Curtea Constituţională trebuie să clarifice situaţia", a spus el.

Fostul judecător la CC Nicolae Osmochescu, de asemenea, consideră că Timofti nu are dreptul la greşeală şi trebuie să convoace Parlamentul pînă pe 30 decembrie, conform legii. Curtea Constituţională a aprobat rezultatele alegerilor pe 9 decembrie. Se presupunea că săptămîna aceasta deputaţii vor primi legitimaţii, care au fost comandate de CEC. Însă ceremonia de înmînare a mandatelor nu a avut loc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?