Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Experiență: Cum să supraviețuim cu leul moldovenesc imprevizibil

19 dec. 2014,, 15:45   Business
4012 1
Foto: kp.md
„Teoretic, devalorizarea lentă și treptată a valutei naționale este în beneficiul exportatorilor. Dar în cazul în care țara are un sold negativ al balanței comerciale și practic toți exportatorii depind de materia primă, utilaj, piese de schimb importate și credite valutare, avantajele devalorizării se reduc la minimum”, a relatat directorul general al SA ”Orhei-Vit”, Boris Efimov, intervievat de NOI.md.

Mai mult decît atît, devalorizarea bruscă, în opinia lui, determină majorarea costurilor de producție, necesitatea indexării salariilor, pierderi de pe urma diferențelor de curs la achitarea creditelor și, ca urmare, creșterea prețurilor la produse pe rafturile moldovenești.

Opiniile întreprinzătorilor și economiștilor s-au divizat în diametral opuse în chestiunea ce ține de influența devalorizării valutei naționale asupra economiei. Unii susțin că acest lucru este în beneficiul exportatorilor , alții, dimpotrivă, consideră că devalorizarea nu poate fi utilă pentru economia țării, deoarece întreprinzătorii nu obțin veniturile scontate, nu pot efectua previziunea activității sale pe termen lung .

„Ținînd cont de faptul că mai bine de două treimi din fluxurile bănești ale companiei sînt legate de valute străine deja de mulți ani, noi activăm în conformitate cu o politică valutară prestabilită, care minimizează pierderile de pe urma diferențelor de curs valutar”, a specificat interlocutorul.

Referindu-se la problema embargoului rus și evenimentele din Ucraina, specialistul a recunoscut că acestea au afectat activitatea întreprinderii.

„Cu siguranță, astăzi exportul oricăror mărfuri moldovenești în Ucraina este dificil, iar în Rusia – practic imposibil. Rafturile magazinelor în aceste țări sînt pline cu produse autohtone, ale căror prețuri cresc lent. Decontările cu partenerii din Ucraina sînt efectuate în euro și dolari. Respectiv, nu putem conta pe majorarea volumului vînzărilor în această direcție. Sîntem nevoiți să amînăm livrările planificate pînă la stabilizarea valutei în țările vecine.

Pe parcursul ultimilor 5-7 ani lista direcțiilor livrărilor de export al produselor SA ”Orhei-Vit” include peste 25 de poziții. Închiderea pieței ruse ne-a făcut să identificăm mai activ piețele de desfacere alternative și să sporim volumul vînzărilor în alte țări”, a menționat directorul general.

Totuși, reducerea vînzărilor de sucuri, produse alimentare pentru copii, dulcețuri și mazăre a determinat compromiterea planurilor de dezvoltare a întreprinderii. Se pare că intenția conducerii de a micșora la începutul anului volumul de producere a produselor finite a fost logică. Însă, în pofida pierderii pieței ruse și căderii bruște a prețurilor la sucul concentrat în Europa, întreprinderea a mers în întîmpinarea fermierilor și Guvernului și a procurat un volum mare de fructe și legume. Acum un volum mare de produse finite și semifabricate este ”conservat” la depozite. Totuși, compania nu are datorii față de furnizorii de materie primă, a efectuat toate plățile aferente facturilor pentru energia electrică, achită salariile.

„Numai să nu vă gîndiți că la noi totul este ușor și simplu. Perioada de comercializare a produselor din cauza problemelor de pe piața din Est a crescut de la 6-9 luni pînă la 1,5-2 ani. Se apropie un nou sezon de prelucrare și noi avem o necesitate strîngentă în mijloace circulante și acum este rîndul Guvernului să acorde asistență. Asociația Producătorilor de Conserve ”Speranța-Con” a solicitat prim-ministrului acordarea creditului întreprinderilor din ramură .

Solicităm Băncii Naționale a Moldovei să acorde resurse creditare în valoare totală de 500 de milioane de lei, cu o rată de refinanțare de către BNM pe un termen cît se poate de lung, cu limitarea dobînzii băncilor comerciale care se vor ocupa de administrarea creditelor. În anul 2009 BNM a realizat cu succes o asistență similară. Statul este pur și simplu obligat să întreprindă măsuri de protecție a producătorilor autohtoni în toiul crizei din țările vecine”, consideră Efimov.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?