Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Deprecierea rublei va reduce volumul remitențelor din Rusia în Moldova și va spori nivelul sărăciei

18 dec. 2014,, 16:45   Economie
4134 5

Foto: noi.md

Cel mai negativ impact de pe urma deprecierii rublei rusești asupra economiei moldovenești ar putea fi reducerea transferurilor bănești din Rusia cu circa 20%, ceea ce pe termen scurt echivalează cu diminuarea cu aproximativ 12% a tuturor remitențelor. De această părere este directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert Grup”, Adrian Lupușor, informează NOI.md.

În comentariul său „Care este impactul deprecierii rublei rusești asupra economiei moldovenești?” (http://expert-grup.org/ro/comentarii/item/1054-depreciere-rubla-moldova), Lupușor menționează că impactul deprecierii rublei rusești asupra economiei moldovenești prin intermediul exporturilor va fi unul minim, deoarece exportul moldovenesc în Rusia deja s-a redus ca urmare a embargoului comercial instituit de Moscova. Mai mult, pentru a face față cererii în creștere la produsele alimentare, Rusia ar putea chiar să renunțe la embargo. În opinia expertului, scenariul este posibil, dar de mică probabilitate și nu este luat în calcul în simulări.

Potrivit lui Adrian Lupușor, impactul prin intermediul investițiilor directe ale investitorilor ruși în economia moldovenească se va manifesta prin intermediul absenței noilor investiții din partea investitorilor ruși. Dar ținînd cont de faptul că în ultimii 4 ani investițiile străine directe din Federația Rusă au constituit mai puțin de 1% din totalul influxurilor, impactul dat va fi minim. Un alt impact ar putea fi prin intermediul plasamentelor băncilor moldovenești în băncile rusești. În cazul unei panici bancare, aceste plasamente ar putea fi înghețate sau chiar pierdute. În opinia expertului, modelul nu este încă suficient de dezvoltat pentru a permite modelarea acestui impact.

Potrivit comentariului, o reducere permanentă cu 12% a volumului de remitențe, în absența altor mecanisme de adaptare (migrarea către alte sectoare, către alte țări), va fi însoțită de mai multe probleme esențiale pentru economia moldovenească. Astfel, va crește nivelul de sărăcie monetară și se va înregistra o scădere a consumului gospodăriilor casnice cu circa 5-7%. Scăderea consumului, combinat cu scăderea nivelului de producție internă, va duce la reducerea bazei taxabile și la o scădere a încasărilor bugetare cu circa 3,5-3,7%, atît din contul TVA-ului, cît și al impozitelor indirecte. Totodată, se estimează că deficitul bugetar se va înrăutăți cu 1,0-1,5% față de scenariul de bază.

În opinia lui Adrian Lupușor, oricît de paradoxal ar părea, dar scăderea remitențelor din Rusia în mod foarte probabil va determina un nou val de emigrare, atît spre Rusia, cît și spre alte destinații. Astfel, rata de ocupare ar putea să scadă cu circa 2-4%, ceea ce se va reflecta în capacitățile de producție ale firmelor moldovenești. Reducerea ocupării va determina, pe termen scurt, o scădere a exporturilor totale de circa 4,5% și o scădere a importurilor cu circa 4%. Potrivit expertului, vor exista presiuni suplimentare, greu de cuantificat, asupra leului moldovenesc. Efectul total net este reducerea PIB-ului cu circa 3,6-4% față de scenariul de bază.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?